Način pripreme
Orašaste plodove zapečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 8-10 minuta. Prebacujemo u kaserolu sa debelim dnom.
U njih dodajemo šećer i stavljamo na umerenu vatru. Mešamo dok se šećer ne karamelizuje i dobije tamnu boju ćilibra.
Smesu sipamo u pleh, obložen papriom za pečenje ili silikonski kalup i brzo rasporedimo tanak sloj.
Ostavljamo da se ohladi i da se karamela stegne. Kad se stegne izmrvimo na male komade. Sameljemo u secku sa uljem dok ne dobijemo pastu.
Mlevenje paste će oduzeti malo više vremena. S vremena na vreme isključimo robota i špatulom skidamo sa ivica, nakon čega ponovo uključimo.
Na kraju dodajemo pavlaku od kokosa i rastopljenu crnu čokoladu. Pripremamo paprine kalupe prečnika oko 20-30 mm.
Na dno svakog paprnog kalupa stavite od smese za osnovu. U posudi pomešajte mlečnu čokoladu i kakao maslac i rastopite na pari.
Skinite sa papre i u njih dodajte pralinu.
Lepo promešajte. Smesu sipajte u pripremljene kalupe i poravnajte.
Ostavite da se ohladi u frižideru 2-3 saa ili dok se ne stegne. Smesu za praline stavite u špric i punite sve kalupe.
Odozgo pospite čokoladnu pralinu kakaom. Čuvajte praline u frižideru.
Pogledajte još kako da napravite odlične čokoladne bombone ili korisne domaće bombone bez šećera.