Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Čokoladna torta sa orasima i sirupom

Čokoladna torta sa orasima i sirupom

Veronika MihailovaVeronika Mihailova
Inovator
18732657
Čokoladna torta sa orasima i sirupom
Fotografije: Veronika Mihailova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
14
"Ko bi odbio domaću čokoladnu tortu - nemojte biti jedni od tih ljudi!"

Potrebni sastojci

  • koru
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 150 ml
  • ulje - 50 ml
  • brašno - 130 g
  • prašak za pecivo - 10 g
  • kakao u prahu - 50 g
  • vanila - 2 komada, kesica
  • Za krem
  • sveže mleko - 1 l
  • žumanca - 4 komada
  • kakao - 3 supene kašike
  • brašno - 5 supenih kašika
  • šećer - 150 g
  • crna čokolada - 80 g
  • orasi - 80 g, mleveni
  • Za sirup
  • voda - 200 ml
  • šećer - 140 g
  • Za glazuru
  • crna čokolada - 50 g
  • sveže mleko - 50 ml
  • maslac - 40 g
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite da pravite koru za tortu. Jaja umutite mikserom dok ne pobele i dodajte šećer. Zatim dodajte ulje. Prosejte suve sastojke - brašno sa praškom za pecivo, kakaom i vanilom.

Prilikom dodavanja suvih sastojaka mešajte u jednom smeru špatulom.

Sipajte smesu u tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni na 50 minuta ili dok ne proverite suvom čačkalicom u sredini.

Kada je gotova, izvadite koru iz tepsije kako bi se u potpunosti ohladila. Ohlađenu čokoladnu koru isecite na 3 dela.

Još dok pečete koru, počnite da pripremate krem za tortu. Umutite brašno u malo mlake vode da postane kašica. Posebno umutite i žumanca. Mleko sipajte u šerpicu i stavite na ringlu dok ne uzavri.

U mleko dodajte šećer, kakao u prahu, crnu čokoladu, umućena žumanca, polovinu mlevenih oraha i na kraju kašu od brašna. Smanjite temperaturu ringle i uz neprestano energično mešanje dobro mešajte sve sastojke dok se krem ne homogenizuje.

Sirup napravite tako što pomešate vodu i šećer u šerpi i izmešajte ih na ringli dok se šećer ne istopi.

Glazuru napravite tako što u šerpi pomešate mleko, maslac i čokoladu i takođe izmešajte dok se ne pomešaju. Ostavite sa strane.

Počnite da sastavljate čoko tortu tako što na poslužavnik stavite jednu koru, zalijte sa nekoliko kašika sirupa, posle ravnomerno nanesite krem.

Pospite delom ostalih mlevenih oraha po kremu. Nakon toga ponovite isto i sa druge dve kore. Na vrh stavite ostali krem, a na njega - glazuru.

Po želji za ukras pospite mlevenim orasima.

Gotovu čokoladu tortu sa orasima i sirupom stavite u frižider na jednu noć.

Neka vam je slatko!

Pogledajte još kako najlakše da isečete kore za tortu, kao i kako da pravilno zalijemo čokoladu po torti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: