Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Čokoladna torta sa sirupom od mente

Čokoladna torta sa sirupom od mente

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
638812k160
Čokoladna torta sa sirupom od mente
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 4
10/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Obožavamo ukus ove torte, kombinacija čokolade i mente - pravi raskoš"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • brašno - 2 šolje
  • šećer - 1, 5 šolja
  • voda - 1, 4 šolje
  • ulje - 1/2 šolje
  • kakao - 1/3 šolje
  • sirće - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1, 5 kašičica
  • vanila - 2 ampule
  • so - 1 prstohvat
  • Za krem
  • krem sir - 200 g
  • kisela pavlaka - 200 g
  • pavlaka - 300 ml, tečna, slatka, za mućenje
  • sirup od mente - 100 ml (može da se zameni kapima esencije od mente i zelenom poslastičarskom bojom)
  • Za glazuru
  • čokolada - 100 g, crna, sa nadevom od mente
  • pavlaka - 70 ml, slatka, tečna
  • ulje - 2 - 3 kapi, za odsjaj (može i 1 kašičica maslaca)
* merne jedinice

Način pripreme

U dve posude za pečenje prečnika 18-19 cm stavljamo obavezno papir za pečenje i blago namažemo.

U posudu sipamo sve suve sastojke i dobro promešamo.

Nakon toga dodajemo tečne (voda može da bude i topla i hladna).

Ponovo mešamo dobro drvenom varjačom.

Podelimo smesu u dve posude za pečenje podjednako.

Pečemo na 150 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 35-40 minuta svaku koru.

Ostavljamo 5-10 minuta ispečene kore u posudama i onda ih pažljivo vadimo.

Nakon što se ohlade rasečemo ih pomoću oštrog noža i pravimo 4 kore.

Za krem mutimo pavlaku u tvrd sneg.

U drugoj posudi mutimo krem sir i kiselu pavlaku, da nema grudvica.

Cedimo surutku od kisele pavlake pre toga.

Mešamo dva krema i dodajemo sirup od mente. Mešamo dobro dok se ne fobije glatka konzistencija.

Sklapamo tortu na odgovarajuću podlogu ili tanjir za tortu.

Stavljamo prsten od kalupa sa dnom koje se skida.

Ređamo koru, krem, koru i završavamo kremom (odvajamo malo krema za ukras).

Stavljamo tortu u frižider na nekoliko sati. Najbolje je da je 24 sata po mogućnosti.

Nakon toga sklanjamo prsten i zagladimo tortu sa svih strana.

Za glazuru rastopimo čokoladu na pari, nalomljenu na parčiće, tečnu pavlaku i 2-3 kapi ulja za sjaj.

Ostavljamo da se blago ohladi. Prelivamo našu tortu glazurom.

Gotovu čokoladnu tortu ukrašavamo po želji.

Serviramo čokoladnu tortu sa sirupom od mente dobro ohlađenu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: