Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Sušeni i marinirani paradajz

Sušeni i marinirani paradajz

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5491603k
Sušeni i marinirani paradajz6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
3
"Sušeni paradajz se savršeno slaže sa mesom, ribom, testeninom, može se dodati salatama i domaćem hlebu, sendvičima, a maslinovo ulje u kojem se čuva može se koristiti kao preliv za salatu."

Potrebni sastojci

  • paradajz - sorte Roma, čeri i žuti u obliku kruške
  • ruzmarin - grančice
  • bosiljak - grančica, svež
  • origano - grančice, sveže
  • beli luk
  • maslinovo ulje - ekstra devičansko
  • kapari
  • smeđi šećer
  • balzamiko sirće - 1 kašika, tamno
  • biber - mleveni
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Sušeni paradajz se savršeno slaže sa mesom, ribom, testeninom, može se dodati salatama i domaćem hlebu, sendvičima, a maslinovo ulje u kojem se čuva može se koristiti kao preliv za salatu.

Za sušenje paradajza, mislim da je teško dati tačan recept. Relativno je, jer postoji više faktora - sorta i veličina paradajza, vrsta rerne, stepen sušenja u rerni, u sušari ili na suncu, njihova količina. Sve u svemu, to je prijatna, nimalo dosadna aktivnost, s obzirom na miris koji nosi.

Volim da eksperimentišem, a ove godine ih pravim prvi put. Zato sam uspela da „zatvorim leto“ pripremajući ih koristeći tri različite tehnologije. U tri različite tegle sa tri ukusa.

Veće paradajze sam sušila na suncu, ali na senovitoj terasi. Odvojila sam semenski deo od njih. Pokriveni komadom gaze, bili su gotovi za 12 dana u vrelom i sunčanom gradu. Čvrsto poređani, začinila sam ih grančicama ruzmarina, kaparima, balzamiko sirćetom i čenovima seckanog belog luka. Sipajte maslinovo ulje. Oni su divna kombinacija za pečeno meso i bruskete.

Čeri paradajz i žuti krušasti paradajz sam stavila na pleh obložen papirom za pečenje. Ne odvajajte semenski deo! Napravila sam ovu grešku i ostali su suvi. Dodala sam nekoliko čenova belog luka sa korom, začinjenih prstohvatom šećera i soli. Rerna je na 100 stepeni, a strpljenje je na maksimumu.

Kada se paradajz osuši, poređam ga u drugu teglu, u koju dodam pečene čenove belog luka, bosiljak i prelijem maslinovim uljem. Dodajem ih u testenine, mocarela krostini i druga ukusna jela.

Presekla sam paradajz Roma na pola, začinila ga solju i šećerom, mali deo poprskala maslinovim uljem i stavila na pleh obložen papirom za pečenje.

Ostavila sam ih u rerni zagrejanoj na 80 stepeni jedan dan. Ujutru sam povećala temperaturu na 100 stepeni i dodatno osušila. U treću obeleženu teglu poređala sam grančice origana i 2 cela čena belog luka. Odličan dodatak pici i ribi.

Pojašnjenje: Rok trajanja sušenog paradajza takođe varira. Ako im pre prelivanja maslinovim uljem dodate sirov beli luk i sveže začine, rok trajanja je najkraći - između jedne i dve nedelje, čuvano u frižideru.

Prilikom začinjavanja suvim biljem, najbolje je paradajz rasporediti tako da može da izlazi vazduh i prekriti ga sa oko dva i po centimetra maslinovog ulja - između jednog i dva meseca. Treba ih čuvati na hladnom, tamnom mestu ili u frižideru. Nakon otvaranja za konzumiranje - bolje u frižideru. Ako koristite malo maslinovog ulja, dodajte još da ih prekrije.

Dobro osušeni paradajz može se zamrznuti oko godinu dana (bez maslinovog ulja, naravno). Sledeće godine sam odlučila da isprobam ovu opciju. Ovako ću ih koristiti duže vreme i u porcijama.

Kada se čuva u frižideru, maslinovo ulje menja svoju konzistenciju, ali to ne utiče na ukus.

Nakon što se izvadi i ostavi kratko vreme na sobnoj temperaturi, vraća svoj prvobitni izgled.

Tegle u kojima ćete čuvati paradajz i maslinovo ulje moraju biti besprekorno čiste i savršeno osušene.

Nadam se da sam bila od pomoći.

Srećno, eksperimentišite i uvek uživajte u svom receptu.

Pogledajte i kako se konzumira sušeni paradajz i saznajte u koja jela se dodaje sušeni paradajz, kao i kako se priprema sušeni paradajz u maslinovom ulju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: