Bonapeti.rs»Recepti»Milibrot»Čokoladni Uskršnji kolač

Čokoladni Uskršnji kolač

Veronika MihailovaVeronika Mihailova
Inovator
21534703
Čokoladni Uskršnji kolač
Fotografije: Veronika Mihailova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Vazdušasti Uskršnji kolač sa čokoladom i rakijom - kombinacija vredna milione."

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 1 1/2 šolja
  • maslac - 100 g
  • sveže mleko - 1 šolja
  • vanila - 3 komada
  • kvasac - 1 kesica, suvi
  • rakija - 1 kašika
  • tečna čokolada - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo prosejte brašno.

Kvas pripremite tako što ćete prokuvati sveže mleko i ostaviti ga da se ohladi, ali ne potpuno. Mleko treba da bude mlako. Proverite prstom; ako možete da ga držite, a da vam ne bude vruće, znači da je temperatura ispravna. Zatim dodajte kvasac, 1 kašiku šećera i 3 kašike brašna u mleko. Promešajte kvas za Uskršnji kolač i ostavite sa strane 30 minuta. Kada nabubri, znači da je kvas gotov.

U posudi sa mikserom umutite jaja i dodajte im maslac i šećer. Zatim dodajte kvas u smesu i ponovo dobro promešajte. Ne zaboravite da na kraju dodate vanilu.

Zatim postepeno dodajte prosejano brašno u posudu. Mešajte prvo kašikom, a zatim rukama. Dodajte rakiju i počnite da mesite testo. Gotovo umešeno testo ostavite da odstoji i naraste najmanje sat vremena, premazujući ga sa malo ulja odozgo da se ne osuši i da se ne stvori kora.

Zatim ponovo umesite testo za Uskršnji kolač, razvijte ga i nanesite tečnu čokoladu. Oblikujte testo u oblik i formu u kojoj želite da Uskršnji kolač izgleda. Da biste to uradili, ispletite ga u pletenicu i stavite ga u pleh. Sačekajte da ponovo naraste i premažite ga umućenim žumancem sa šećerom.

Pecite čokoladni Uskršnji kolač u zagrejanoj rerni na 160 stepeni bez ventilatora dok ne porumeni 1 sat. Srećan Uskrs!

Pogledajte i kako se priprema klasični bugarski Uskršnji kolač u nitima ili vazdušasti Uskršnji kolač umešen u mini pekari.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: