Način pripreme
Prvo prosejte brašno.
Kvas pripremite tako što ćete prokuvati sveže mleko i ostaviti ga da se ohladi, ali ne potpuno. Mleko treba da bude mlako. Proverite prstom; ako možete da ga držite, a da vam ne bude vruće, znači da je temperatura ispravna. Zatim dodajte kvasac, 1 kašiku šećera i 3 kašike brašna u mleko. Promešajte kvas za Uskršnji kolač i ostavite sa strane 30 minuta. Kada nabubri, znači da je kvas gotov.
U posudi sa mikserom umutite jaja i dodajte im maslac i šećer. Zatim dodajte kvas u smesu i ponovo dobro promešajte. Ne zaboravite da na kraju dodate vanilu.
Zatim postepeno dodajte prosejano brašno u posudu. Mešajte prvo kašikom, a zatim rukama. Dodajte rakiju i počnite da mesite testo. Gotovo umešeno testo ostavite da odstoji i naraste najmanje sat vremena, premazujući ga sa malo ulja odozgo da se ne osuši i da se ne stvori kora.
Zatim ponovo umesite testo za Uskršnji kolač, razvijte ga i nanesite tečnu čokoladu. Oblikujte testo u oblik i formu u kojoj želite da Uskršnji kolač izgleda. Da biste to uradili, ispletite ga u pletenicu i stavite ga u pleh. Sačekajte da ponovo naraste i premažite ga umućenim žumancem sa šećerom.
Pecite čokoladni Uskršnji kolač u zagrejanoj rerni na 160 stepeni bez ventilatora dok ne porumeni 1 sat. Srećan Uskrs!
Pogledajte i kako se priprema klasični bugarski Uskršnji kolač u nitima ili vazdušasti Uskršnji kolač umešen u mini pekari.