Način pripreme
Stavite pileće batake u duboku šerpu sa dovoljno hladne vode da ih prekrije.
Dodajte luk, isečen na četvrtine, 1/2 limuna, grančicu sveže majčine dušice i biber u zrnu.
Kuvajte dok ne bude polukuvano.
Oljuštite i iseckajte krompir na kockice. Stavite ga u odgovarajuću duboku posudu.
Pripremite marinadu od maslinovog ulja, provansalskih začina, soka i kore 1 limuna, belog vina i zgnječenih čenova belog luka.
Prelijte smesu preko krompira i dobro promešajte. Dodajte pileće batake da se mariniraju i začine.
Procedite pileći bujon i dodajte oko 300 ml.
Tokom pečenja, možda ćete morati da dodate još ako tečnost ispari, pa je dobra ideja da ga sipate u staklenu posudu.
Pokrijte posudu aluminijumskom folijom.
Pecite jelo u veoma vrućoj rerni na 240 stepeni sa ventilatorom 20 minuta.
Izvadite posudu, otvorite foliju i po potrebi dodajte još bujona. Pažljivo promešajte krompir.
Pecite na 200 stepeni još 10 minuta.
Savet: Možete smanjiti sos od pečenja dodavanjem malo skroba.
Pogledajte i kako da napravite pileće batake sa pivom u rerni ili omiljene batake na roštilju.