Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Pileći bataci sa dinstanim krompirom na provansalski način

Pileći bataci sa dinstanim krompirom na provansalski način

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5471603k
Pileći bataci sa dinstanim krompirom na provansalski način
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
3
"U začinima, u začinima je tajna najukusnije piletine sa dinstanim krompirom na provansalski način."

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 6 komada, donji deo
  • krompir - 1 kg
  • provansalsko bilje - 5 - 2 kašike (majčina dušica, origano, ruzmarin, majčina dušica, prstohvat lavande)
  • pileći bujon - 300 ml
  • luk - 1 komad, velika glavica
  • majčina dušica - 1 grančica, sveža
  • biber - 10 komada, u zrnu
  • belo vino - 50 ml
  • biber - 1 kašičica
  • so - 1 - 2 kašičice
  • maslinovo ulje - 5 kašika
  • beli luk - 3 čena
  • limun - 1 i 1/2 komad, sok i kora
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite pileće batake u duboku šerpu sa dovoljno hladne vode da ih prekrije.

Dodajte luk, isečen na četvrtine, 1/2 limuna, grančicu sveže majčine dušice i biber u zrnu.

Kuvajte dok ne bude polukuvano.

Oljuštite i iseckajte krompir na kockice. Stavite ga u odgovarajuću duboku posudu.

Pripremite marinadu od maslinovog ulja, provansalskih začina, soka i kore 1 limuna, belog vina i zgnječenih čenova belog luka.

Prelijte smesu preko krompira i dobro promešajte. Dodajte pileće batake da se mariniraju i začine.

Procedite pileći bujon i dodajte oko 300 ml.

Tokom pečenja, možda ćete morati da dodate još ako tečnost ispari, pa je dobra ideja da ga sipate u staklenu posudu.

Pokrijte posudu aluminijumskom folijom.

Pecite jelo u veoma vrućoj rerni na 240 stepeni sa ventilatorom 20 minuta.

Izvadite posudu, otvorite foliju i po potrebi dodajte još bujona. Pažljivo promešajte krompir.

Pecite na 200 stepeni još 10 minuta.

Savet: Možete smanjiti sos od pečenja dodavanjem malo skroba.

Pogledajte i kako da napravite pileće batake sa pivom u rerni ili omiljene batake na roštilju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: