Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita sa lukom»Posna pita od luka sa pečenim paprikama i semenkama bundeve

Posna pita od luka sa pečenim paprikama i semenkama bundeve

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5471603k
Posna pita od luka sa pečenim paprikama i semenkama bundeve4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Kao slika iz ruku priznatog majstora, ova pita sa lukom će u svima izazvati divljenje."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 300 g speltinog
  • brašno - 250 g belog + malo više prilikom mešenja
  • suvi kvasac - 1 komad
  • origano - 1 kašičica
  • voda - 275 ml, mlaka
  • so - 1 kašičica
  • med - 1 kašičica, ravna
  • Za nadev
  • crveni luk - 2 glavice
  • praziluk - 2 stabljike
  • paprike - 2 komada, pečene paprike (iz tegle)
  • ulje - 2 kašike
  • Za semenke bundeve
  • semenke bundeve - 100 g sirove
  • maslinovo ulje - 1 kašičica
  • ljuta tucana paprika - 1 kašičica
  • Za premazivanje
  • paradajz pire - 2 kašike
  • origano - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica, ravna
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u duboku posudu da ga obogatite vazduhom. Dodajte so i origano, praveći udubljenje u sredini.

Potopite kvasac medom i promešajte. Ostavite da bude na toplom. Kada se aktivira, dodajte ga u brašno.

Dobro umesite sastojke da se formira srednje meko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite 1 sat da udvostruči zapreminu.

Za to vreme pripremite nadev za posnu pitu od luka.

Očistite praziluk i luk, isecite ih na srednje kockice. Pečene paprike isecite na trakice.

U vrelom tiganju sa biljnim uljem, propržite luk, praziluk i paprike jedno po jedno. Začinite solju.

Pomešajte semenke bundeve sa maslinovim uljem i tucanom paprikom. Pecite ih u vrelom tiganju. Budite oprezni, jer kada se zagreju, počinju da pucaju. Koristite poklopac!

Dodajte ih u dinstani luk i paprike. Naš nadev je gotov.

Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu površinu i ponovo ga umesite. Razvijte ga u pravougaoni oblik. Na kraju stavite blago začinjenu smesu od crnog luka.

Uvijte testo u rolat, praveći proreze po dužini na drugom kraju. Ne bi trebalo da dosežu do ivice kore.

Stavite pitu od luka u nauljeni pleh za pečenje.

Pomešajte paradajz pire sa malo šećera da biste uravnotežili kiselost u njemu i začinite mlevenim sušenim origanom.

Premažite gornji isečeni deo rolata. Zabodite sirove semenke bundeve na njega. Ovo čini rolat spektakularnijim, a paradajz pire dodatno aromatizuje testo.

Ja sam u preostale proreze stavila kriške crvenog luka.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35 minuta ili dok se ne ispeče.

Savet: Ako ne postite, možete propržiti luk i praziluk na maslacu i ulju, ukus je drugačiji, testo postaje hrskavije, a praziluk i luk ukusniji.

Možete dodati i čvarke, ako ih imate. Nadev je stvar mašte i ukusa.

Pogledajte i kako da napravite pitu od luka sa mlevenim mesom ili vašu omiljenu pitu sa prazilukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: