Način pripreme
U odgovarajuću šerpu stavite 400 g šećera da se karamelizira do braon boje. Uz neprestano mešanje dodajte vruću vodu. Mešajte dok se karamel ne rastopi u potpunosti.
Prosejte brašno i u njega dodajte prašak za pecivo, vanilu i so. U ohladjeni karamel dodajte sveže mleko.
U posebnoj posudi mutite maslac sa preostalih 75 g šećera dok ne dobijete penastu masu. Zatim dodajte jaja jedno po jedno i dobro umutite. U dobiveni krem lagano dodajte brašno, stalno mešajući, a zatim dodajte i mlečni–karamel krem.
Zamesite glatko testo, i ostavite ga u frižideru oko sat vremena.
Testo podelite na 8 jednakih delova ili loptica. Svaku loptu razvučemo u tanku koru na papiru za pečenje prečnika 22 cm. Razvučene kore izbušite viljuškom. Pecite svih 8 kora u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Za pripremu fila, mleko sipajte u šerpu i zagrejte do ključanja. U posebnoj posudi mutite jaja sa šećerom dok ne dobijete kremastu masu. U masu dodajte vanilu i kukuruzni skrob i dobro promešajte. Kada mleko provri, dolivajte krem u tankom mlazu neprestano mešajući žicom.
Mešajte dok se masa ne zgusne. Kada je fil skoro gotov, dodajte smrvljenu tamnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne rastopi i fil ne postane gladak. Ostavite fil da se ohladi i tada dodajte poslednji sastojak – omekšani maslac. Ponovo promešajte da se fil potpuno ujednači.
Pravite tortu tako što stavite koru, premažete filom, zatim ponovo stavite koru i tako do poslednje kore. Tortu završavamo tako što je prelijemo filom.
Za potpuni finiš, tortu možete preliti čokoladnim ganašom, pripremljenim od 150 g čokolade i 50 g slatke pavlake.
Ovo je praznična torta, pa i dekorisanje treba da bude u skladu sa praznicima i vašom insiracijom.
Jedan savet. Koristite kvalitetne proizvode.
Puno ime torte je: „U čast Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa regenta Leopolda Karla Jozefa Vilhelma Ludviga Vitelsbaha fon Bajerna“. Vitelbah je jedna od najstarijih dinastija u Evropi – vladali su Bavarijom skoro 7 i po vekova. Osam kora simbolizira 8 nekadašnjih administrativnih oblasti pod upravom Bavarije.