Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Torta Čokoladni princ Regent

Torta Čokoladni princ Regent

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Torta Čokoladni princ Regent4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
16 parčeta
"Puno ime ove torte je U čast Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa regenta Leopolda Karla Jozefa Vilhelma Ludviga Vitelsbaha fon Bajerna. Tačno toliko će biti i vaše uživanje u ovoj torti, kada je probate"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • šećer - 400 g + 75 g
  • voda - 60 ml vruća
  • sveže mleko - 150 ml
  • brašno - 750 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 1 kapsula
  • so - prstohvat
  • jaja - 3 komada
  • maslac - 180 g
  • za fil
  • sveže mleko - 700 ml
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 350 g
  • kukuruzni skrob - 90 g
  • čokolada - 300 g, tamna
  • vanila - 1 kapsula
  • maslac - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajuću šerpu stavite 400 g šećera da se karamelizira do braon boje. Uz neprestano mešanje dodajte vruću vodu. Mešajte dok se karamel ne rastopi u potpunosti.

Prosejte brašno i u njega dodajte prašak za pecivo, vanilu i so. U ohladjeni karamel dodajte sveže mleko.

U posebnoj posudi mutite maslac sa preostalih 75 g šećera dok ne dobijete penastu masu. Zatim dodajte jaja jedno po jedno i dobro umutite. U dobiveni krem lagano dodajte brašno, stalno mešajući, a zatim dodajte i mlečni–karamel krem.

Zamesite glatko testo, i ostavite ga u frižideru oko sat vremena.

Testo podelite na 8 jednakih delova ili loptica. Svaku loptu razvučemo u tanku koru na papiru za pečenje prečnika 22 cm. Razvučene kore izbušite viljuškom. Pecite svih 8 kora u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Za pripremu fila, mleko sipajte u šerpu i zagrejte do ključanja. U posebnoj posudi mutite jaja sa šećerom dok ne dobijete kremastu masu. U masu dodajte vanilu i kukuruzni skrob i dobro promešajte. Kada mleko provri, dolivajte krem u tankom mlazu neprestano mešajući žicom.

Mešajte dok se masa ne zgusne. Kada je fil skoro gotov, dodajte smrvljenu tamnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne rastopi i fil ne postane gladak. Ostavite fil da se ohladi i tada dodajte poslednji sastojak – omekšani maslac. Ponovo promešajte da se fil potpuno ujednači.

Pravite tortu tako što stavite koru, premažete filom, zatim ponovo stavite koru i tako do poslednje kore. Tortu završavamo tako što je prelijemo filom.

Za potpuni finiš, tortu možete preliti čokoladnim ganašom, pripremljenim od 150 g čokolade i 50 g slatke pavlake.

Ovo je praznična torta, pa i dekorisanje treba da bude u skladu sa praznicima i vašom insiracijom.

Jedan savet. Koristite kvalitetne proizvode.

Puno ime torte je: „U čast Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa regenta Leopolda Karla Jozefa Vilhelma Ludviga Vitelsbaha fon Bajerna“. Vitelbah je jedna od najstarijih dinastija u Evropi – vladali su Bavarijom skoro 7 i po vekova. Osam kora simbolizira 8 nekadašnjih administrativnih oblasti pod upravom Bavarije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: