Način pripreme
Prosejemo brašno. Jaja vadimo na sobnu temperaturu.
U šerpu sipamo vodu, ulje, šećer i so. Stavljamo da provri na ringli. Kada provri smanjujemo za jedan stepen ringlu. Sipamo brašno i mešamo bez zaustavljanja pomoću drvene kašike. Mešamo brzo dok se ne zgusti i dok se ne formira lopta testa, meka na dodir. Testo mora da se odvaja od zidova posude.
Kada je gotovo, skidamo ih s astrane da se ohladi. Razbijamo jedno jaje i mešamo. Sledi drugo. Jedno za drugim stavljamo sva četiri jaja. Mešamo drvenom kašikom dok testo sve dobro ne upije, ali može i rukom. Dobija se meko, glatko, blistavo testo koje se ne lepi.
U drugu šerpu stavljamo 450 ml svežeg mleka da provri zajedno sa 4 supene kašike šećera. U 50 ml svežeg mleka sipamo skrob, vanilu i mešamo dok se ne dobije glatka kašica, da se dobro istopi praškasti sastojak. Sipamo u vruće mleko.
Smanjujemo ringlu i mešamo drvenom kašikom dok se krem ne zgusti. Izrendamo koru 1 pomorandže i dodajemo je unutra u krem. Posle stavljamo i maslac i dobro mešamo kašikom. Ostavljamo da se ohladi.
U tepsiji pokrivenoj papirom za pečenje pomoću kašike oblikujemo od testa40 komada malih eklera tako što su loptice blago čupave. Ređamo ih na rastojanje jednu od druge i pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Kada ih ispečemo vadimo ih da se ohlade.
Krem punimo u delovima u špric sa oštrim dodatkom i dugačkim otvorom i punim eklere. Udubljenje se puti kremom. Punimo ohlađene eklerčiće već ohlađenim kremom.
Kesicu šećerne glazure stavljamo u čašu sa toplom vodom na 5 minuta. Otvaramo pakovanje i pomoću kašičice nanosimo tečnu glazuru na eklere. Ostavljamo da se stegne na sat vremena i poslužujemo. Neka vam je slatko!