Način pripreme
Podelite kore na dva dela. Umutite jaja i šećer, tako da dobijete izdašan krem. Dodajte brašno i prašak sa pecivo, pa promešajte. Na kraju dodajte krupno mlevene orahe i promešajte špatulom.
U odgovarajuću tepsiju poređajte prvu polovinu kora. Svaku koru premažite maslacem, koji ste prethodno rastopili. Sipajte fil, pa zatim poređajte i drugu polovinu kora, koje ste takođe premazali rastopljenim maslacem. Oštrim nožem pažljivo isecite baklavu.
U dubljoj kaseroli zagrejte ulje. Prelijte baklavu i stavite da se peče 35–40 minuta na 180 stepeni. Ostavite je najmanje 4 sata da se hladi i ponovo je isecite. Spremite sirup za baklavu od vode i šećera.
Kuvajte ga nekih 5–6 minuta, dodajte vanilin šećer, pa prelijte vašu grčku baklavu. Konzumirajte je kad se dobro ohladi.
Dobija se neverovatna grčka poslastica, kojom možete obradovati svoje goste i bližnje.
Probajte i druge naše recepte za grčku baklavu - bićete očarani!