Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava sa korama i testom za kolač

Baklava sa korama i testom za kolač

Albena AsenovaAlbena Asenova
Početnik
411772k141
Baklava sa korama i testom za kolač
Fotografije: Albena Asenova
1 / 6
17/11/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Teško ćemo dočekati naredni dan da jedemo baklavu, ali za lepe stvari je potrebno strpljenje"

Potrebni sastojci

  • ulje - 1/2 šoljice
  • kore za pitu - 400 grama (fine)
  • maslac - 125 grama
  • za šećerni sirup
  • šećer - 3 šolje
  • voda - 3.5 šolje
  • limunov sok - od 1 limuna
  • za smesu za kolač
  • kora limuna - 1 kašičica, izrendana
  • orasi - 1 šolja, istucani
  • jaja - 4 komada
  • vanila - 1 komad
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • cimet - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvi korak u pripremi ove baklave je pravljenje šećernog sirupa.

U malu šerpu sipajte šećer i vodu. Kuvajte dok se šećer ne istopi, a na kraju sipajte i sveže ceđen limunov sok. Ostavite sirup sa strane.

Sledi pripremanje smese za kolač. Razbijte jaja u posudu i mutite ih zajedno sa šećerom dok se ne dobije vazdušasti krem. U delovima dodajte i prethodno prosejano brašno sa praškom za pecivo.

Pažljivo mešajte i dodajte vanilu, cimet, koru limuna i istucane orahe. Ponovo izmešajte smesu.

Istopite maslac i u njega dodajte ulje.

Podmažite tepsiju za pečenje i na dno poređajte polovinu kora. Svaku koru zalijte delom masnoće. Kada poređate polovinu kora, po njima rasporedite smesu za kolač.

Ostali deo kora za pitu takođe poređajte na isti način.

Gotovu sastavljenu baklavu isecite na komade pomoću oštrog noža. Pažljivo sipajte ostalu masnoću, tako da uđe u proreze.

Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite baklavu dok ne bude gotova - otprilike tridesetak minuta. Čim bude gotova, izvadite i dok je topla zalijte ohlađenim šećernim sirupom.

Prilikom prelivanja uvek pratite pravilo - jedan hladan proizvod i jedan vruć.

Ostavite gotovu baklavu da odstoji i da se stegne na 24 sata, nakon čega možete da poslužite.

Baklava sa korama i testom za kolač je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: