Način pripreme
Prvi korak u pripremi ove baklave je pravljenje šećernog sirupa.
U malu šerpu sipajte šećer i vodu. Kuvajte dok se šećer ne istopi, a na kraju sipajte i sveže ceđen limunov sok. Ostavite sirup sa strane.
Sledi pripremanje smese za kolač. Razbijte jaja u posudu i mutite ih zajedno sa šećerom dok se ne dobije vazdušasti krem. U delovima dodajte i prethodno prosejano brašno sa praškom za pecivo.
Pažljivo mešajte i dodajte vanilu, cimet, koru limuna i istucane orahe. Ponovo izmešajte smesu.
Istopite maslac i u njega dodajte ulje.
Podmažite tepsiju za pečenje i na dno poređajte polovinu kora. Svaku koru zalijte delom masnoće. Kada poređate polovinu kora, po njima rasporedite smesu za kolač.
Ostali deo kora za pitu takođe poređajte na isti način.
Gotovu sastavljenu baklavu isecite na komade pomoću oštrog noža. Pažljivo sipajte ostalu masnoću, tako da uđe u proreze.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite baklavu dok ne bude gotova - otprilike tridesetak minuta. Čim bude gotova, izvadite i dok je topla zalijte ohlađenim šećernim sirupom.
Prilikom prelivanja uvek pratite pravilo - jedan hladan proizvod i jedan vruć.
Ostavite gotovu baklavu da odstoji i da se stegne na 24 sata, nakon čega možete da poslužite.
Baklava sa korama i testom za kolač je gotova.