Način pripreme
1. Jednu šolju mleka ugrejte i u nju sipajte drugu, pomešanu sa grizom. Kuvajte dok se ne zgusne uz neprestano mešanje. Skinite sa vatre i čim se ohladi stavite kajmak ili kiselu pavlaku. Ponovo mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
2. Orašaste plodove sameljite ili sitno iseckajte. Maslac rastopite na tihoj vatri.
3. Uzmite kore i namažite jednu koru maslacem, pospite orasima, stavite sledeću i tako dok ne potrošite pola količine. Onda ravnomerno rasporedite nadev od griza i kajsmaka, a odozgo poređajte isto preostale kore sa orasima. Ostaće malaca koje nakon toga koristite. Isecite na male komade.
4. Baklavu pecite na 150 stepeni da bi lepo mogla da se osuši. Za vreme pečenja mažite maslac nekoliko puta obilno gore. Tu metodu mi je rekla drugarica turkinja.
5. Kada postane zlatna, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, stoji jednu noć u hladnoj, ne vlažnoj prostoriji, tako će se više isušiti, iako je pečenje na tihoj temperaturi završilo posao. Ovde je važno da znate, ako se peče na visokoj temperaturi, baklava se samo prepeče odozgo i odozgo, a unutrašnjost ostaje sirova!
6. Pripremite sirup od navedenih sastojaka, kuvajte 15 minuta. Kore citrusa izvadite, stavite 2-3 kapljice soka od limuna da bi sprečili da se ušećeri.
7. Topao sirup sipajte preko baklave i ostavite nekoliko sati ili jednu noć da upije.
Nekom je možda velika količina ovih kora, ali po mom ukusu je idealno, zato što volim sočnu, dobro prelivenu baklavu, sa mnogo maslaca i orasima i sa raskošnim nadevom.
8. Pre serviranja posipte fino mlevenim pistaćima, koje je dobro zapeći na suvom tiganju ako su sirovi. Tako će pustiti miris.
Slatko zadovoljstvo, koje nikog neće ostaviti ravnodišnim.
Srećni praznici!