Način pripreme
Podelite kore na dva dela. Umutite jaja i šećer, tako da dobijete izdašan krem. Dodajte brašno i prašak sa pecivo, pa promešajte. Na kraju dodajte krupno mlevene orahe i promešajte špatulom.
U odgovarajuću tepsiju poređajte prvu polovinu kora. Svaku koru premažite maslacem, koji ste prethodno rastopili. Sipajte fil, pa zatim poređajte i drugu polovinu kora, koje ste takođe premazali rastopljenim maslacem. Oštrim nožem pažljivo isecite baklavu.
U dublji tiganj zagrejte ulje, pa njime prelijte baklavu i stavite da se peče 35 – 40 minuta na 180 stepeni. Ostavite je najmanje 4 sata da se hladi i ponovo je isecite. Spremite sirup od vode i šećera.
Kuvajte ga nekih 5–6 minuta, dodajte vanilin šećer, pa prelijte baklavu i služite je kad se dobro ohladi.