bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Stene»Novogodišnje jelkice sa medom

Novogodišnje jelkice sa medom

Sonja StanulovaSonja Stanulova
Glavni urednik
250
33
78
Novogodišnje jelkice sa medom
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 2
21/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema60 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno75 min.
Porcije4
"Nikada nije previše rano da počnete pripreme za Novu godinu i Božić. Sakupljajte savete, ideje i recepte, kako biste oduševili sve."

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • med - 1/3 šolje
  • ulje - 1 šolja
  • cimet - 1 kašičica
  • soda - 1 kašičica
  • brašno - oko 600 - 700 g
  • za glazuru
  • šećer u prahu - 330 g
  • belanac - 2 komada
  • limunov sok - 2 kašičice
  • loptice u boji
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno sa cimetom u posudu. Umutite jaja sa šećerom. Dodajte ulje, med i sodu (prvo je sipajte malo sirćeta). Umutite dobro i sipajte u brašno.

Umesite srednje tvrdo testo. Ostavite ga u frižider na 1 sat.

Izvadite testo i razvucite ga na koru debljine 0, 5 cm. Isecite zvezde različite veličine (po 2 od svake veličine, najmanje mogu i 3).

Poređajte zvezde u pleh na papiru za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 10-15 minuta (nemojte da ih prepečete). Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade. Od istog testa isecite krugove sa prečnikom većim od najvećih zvezda.

Ispecite krugove na isti način.

Presejte šećer za glazuru. Umutite belanca sa limunovim sokom. U njih dodajte kašiku po kašiku šećera u prahu.

Mutite dok belanca ne prime celu količinu šećera. Ako je previse gusto, dodajte malo vode, ali ne previse. Obojite zelenom bojom za kolače i sipajte masu u špric sa malim otvorom.

Prvo iscrtajte kolačiće, a zatim ih ispunite glazurom. Ostavite ih da se osuše i lepite ih u formi jelkice, tako što počnete od najveće zvezde in a kraju do najmanje. Ukrasite lopticama u boji.

Možete ukrasiti jelkice fondanom umesto glazure.

Broj jelkica zavisi od veličine kalupa za sečenje.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: