Način pripreme
Očistite jagode od drški i operite ih. Koristite cele dobro oformljene jagode bez ozleda. Ne koristite istrunule komade.
Manje voćke ostavite cele, a veće presecite na pola. Stavite ih u duboku posudu, tako što prvo stavite polovinu, preko nje ipajte pola šećera, prekrijte sa preostalim jagodama i preostalim šećerom. Ostavite posudu u frižider na jednu noć. Do jutra jagode će pustiti tečnost.
Prebacite ceo sadržaj posude u duboku šerpu i stavite na ringlu. Kuvajte slatko dok u međuvremenu mešate pažljivo i gledate da sačuvate voće celo. Kad provri formiraće se pena, skidajte je kašikom, što više pene skinete slatko će biti bistrije.
Kuvajte dok ne dobijete gustu smesu, proverite uz pomoć kapljice na tanjiru, ne treba da se razvlači, isto i u čaši hladne vode. Stavite kašičicu limontusa i promešajte. Sklonite sa ringle.
Pripremite tegle, čiste i suve, po mogućnosti ih zagrejte lagano u rerni na 50 stepeni, da se ne polome prilikom punjenja. Dok je još vruće, nalijte i raspodelite slatko u tegle i pobrinite se da svaka ima cele voćke.
Zatovrite s poklopcima i okrenite na dole. Ostavite tako slatko dva dana, nakon kojih ih čuvajte na tamnom mestu koje se provetrava.