Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Jednostavna domaća čokoladna torta

Jednostavna domaća čokoladna torta

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Glavni urednik
216706
Jednostavna domaća čokoladna torta3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Vreme je za jedno pravo domaće čokoladno iskušenje sa mnogo krema, malo kafe i ruma."

Potrebni sastojci

  • brašno - 180 g
  • šećer - 150 g
  • braon šećer - 125 g
  • kakao - 60 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica + 1/4 kašičice
  • prašak za pecivo - 1 kašičica + 1/4 kašičice
  • so - prstohvat
  • jaja - 2 komada na sobnoj temperaturi
  • gust kefir - 140 ml
  • ulje - 75 ml
  • kafa - 140 ml vruće crne ili espreso
  • rum - po želji, za prskanje kora
  • za krem
  • slatka pavlaka - 350 - 400 ml
  • crna čokolada - 350 g
  • jaja - 3 žumanca i 3 belanca
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte prvo rernu na 180 stepeni. U veliku posudu prosejte brašno i izmešajte ga sa dve vrste šećera, kakaom, sodom, praškom za pecivo i solju. U drugu posudu umutite jaja, ulje i kefir i umešajte dobro u suvu smesu. Na kraju dolijte vrelu kafu i mešajte dok sve ne postane homogeno.

Smesa za koru treba da je tečnija nego obično, što će učiniti kore torte sočnim i mekim. Sipajte je u posudu za pečenje (20 cm) sa visokim zidovima, namazanu i posutu kakaom.

Stavite da se peče oko 45 minuta i na kraju proverite sa čačkalicom da li je gotovo. Ako nemate visoku posudu, pecite smesu iz tri puta, jer se podigne i kora bude dosta visoka. Ohladite gotovu koru i isecite na tri jednaka dela.

Za krem zagrejte pavlaku na vodenoj pari i dodajte izmrvljenu čokoladu. Mešajte dok se ne homogenizuje. Skinite s ringle i ohladite smesu za nekoliko minuta dok je mešate. Umutite žumance takođe na vodenoj pari, ali posuda ne treba da dopire do vode da se ne bi skuvali.

Nakon toga uz neprekidno mešanje dodajte ih u čokoladnu smesu. Stavite je u frižider, dok se ne stegne, na oko 1 sat. Poslednji korak je pažljivo da pomešate sa prethodno napravljenim snegom od belanaca, dodajući ga u porcijama. Ponovo stavite krem u frižider na 40-45 minuta.

Sa tako pripremljenim kremom zalepite kore, a po želji možete da naprskate svaku koru sa malo ruma. Odozgo namažite obilno celu tortu s kremom, špricem napravite ruže po želji i ukrasite jagodama ili drugim voćem. Ostavite da odstoji bar dva sata pre nego što je servirate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: