Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Kremaste krofne sa vanilom

Kremaste krofne sa vanilom

Kremaste krofne sa vanilom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Ukusne i vazdušaste krofne sa mnogo krema - moraju biti ukusne sa toliko krema."

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 g
  • kvasac - 1 kesica, suvi
  • sveže mleko - 1 šolja
  • šećer - 5 kašika
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 3 komada
  • ulje - 3 kašike
  • za krem
  • sveže mleko - 700 ml
  • puding - 2 kesice vanile
  • šećer - 7 kašika
  • maslac - 50 g
  • vanila - 1 kesica
  • šećer u prahu - 2 kašike za posipanje
  • šećerne mrvice - 1 kašika, šarene
* merne jedinice

Način pripreme

Promešajte kvasac sa delom toplog mleka i 1 kašikom šećera i ostavite da kvasac počne da deluje. Promešajte brašno, so, preostali šećer i aktivirani kvasac.

Odvojitze jedno žumance za premazivanje, umutite jaja viljuškom i dodajte ih u brašno. Dodajte vanilu i ulje i umesite testo. Ostavite 1 sat da nadođe.

Posle testo podelite da dva dela, a svaki deo podelite na 8 ili 10 loptica. Od njih napravite valjak dužine 22 cm. Presavijte ga na pola i upletite u obliku užeta.

Poređajte kolače u nauljeni pleh. Loptice od drugog dela testa se takođe oblikuju u 40 cm dugački valjak, koji zatim umotajte u oblik puža. Premažite ih umućenim žumancem sa 1 kašikom svežeg mleka. Odozgo pospite šećerne mrvice. Ostavite 15 minuta, da se testo odmori, i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta do zlatne boje.

Izvadite ih i čim se ohlade, presecite ih na pola.

Pripremite krem. Zagrejte sveže mleko i šećer. Dodajte poding i mešajte žicom dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i dok je vruće umešajte maslac. Dobro ohladite - ako nije hladno, neće da se šprica.

Sipajte kašikom u vreću sa špricem u obliku ruže i špricajte donje polovine kolača. Poklopite gornjom polovinom, ali tako da se krem vidi. Pospite šećerom u prahu i ohladite.

Sledećeg dana su veoma ukusne i efektne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
42
30
20
10
Oceni: