Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita savijača»Razvučena pita sa spanaćem

Razvučena pita sa spanaćem

Razvučena pita sa spanaćem
Fotografije: Lidia - Geri
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Dajte po jedan lajk za ovaj strašan recept pre nego što se pita ohladi, jer to zaslužuje"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 1 kg
  • so - 1 kašičica
  • hladna voda - 400 ml
  • sirće - 1 kašika
  • ulje - 3 kašike
  • za nadev
  • spanać - 400 g
  • jaja - 4 komada
  • sir - 300 g
  • ulje, mast ili maslac za mazanje testa - oko 200 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite rupicu u brašnu i sipajte ostatak sastojaka. Zamesite glatko i elastično testo i podelite na 16 jednakih delova. Pokrijte ga i ostavite 10 minuta. Uzmite jednu lopticu i pritisnite je dlanom, namažite masnoćom i stavite na nju drugu pritisnutu lopticu.

Tako ih razvijte u veličinu malog tanjira. Sve pitice napravite na taj način, namažite masnoćom pokrijte i ostavite 30 minuta. Za to vreme očistite spanać i izdinstajte u dve kašike ulja.

Izvadite ga u posudu, dodajte umućena jaja, izmrvljen sir i promešajte. Čim se testo opustilo namašćenim rukama uzmite jednu dvostruku pogačicu i razvucite je kao da je mekika. Stavite razvučenu koru na radnu površinu preko stolnjaka. Namazanim rukama vucite, zavlačeći ruku ispod kore i blago razvlačite prema spolja.

Kad je kora postala dovoljno tanka i prozračna isecite debele krajeve. Pospite nadevom i uljem i uz pomoć stolnjaka uvijte u rolat. Stavite koru u namazanu posudu za pečenje i uvijte u puža.

Tako uradite sa svim ostalim korama, a svaku sledeću uvijete oko prethodne. Pospite masnoćom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne preplane. Gotovu pitu poprskajte hladnom vodom i pokrijte s krpom na deset minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
53
40
30
20
10
Oceni: