Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Razvučena pita sa alvom

Razvučena pita sa alvom

Emilia YankulovaEmilia Yankulova
Početnik
8422
Razvučena pita sa alvom1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
135 min.
"Samo za majstore - razvučena pita sa alvom i prelivom, koja će vam se sigurno osladiti"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - koliko je potrebno
  • jaja - 5 komada
  • mleko - 5 komada
  • kvasac - 1 kesica
  • ulje - 4 šolje
  • suvo grožđe - 5 - 6 supenih kašika
  • rum - 2 ml ili konjak
  • za nadev
  • alva - 400 g
  • orasi - 1 šolja
  • ulje - 1 šolja za kafu
  • cimet - po ukusu
  • za sirup
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 12 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom dok ne pobele, dodajte ulje, ugrejano mleko, aktiviran kvasac, pomešan sa malo mleka ili vode i brašno koliko je potrebno, zamesite meko testo kao za uskršnji kolač (ali nemojte mesiti dugo), dodajte suvo grožđe, potopljeno u malo ruma i ostavite da nadođe.

Podelite nadošlo testo na 16 lopti, obilno namažite uljem i razvucite svaku rukama dok ne dobijete pravougaonu koru, prečnika oko 30 x 60 cm i obilno pospite rendanom alvom, izmevljenim orasima i cimetom.

Poređajte kore po četiri jedna na drugu na 4 gomilice, svaku uvijte u rolat, nakon toga uvijte dva kraja u suprotnim pravicima i malo razvucite tako da dobijeni rolat nakon toga postane dublo duži.

Sa druge tri gomilice uradite na isti način, poređajte rolate u namazan pleh kao puž od kraja ka sredini i ostavite pitu na toplom da nadođe, nakon toga pecite u umerenoj rerni kao uskršnji kolač.

Nakon što se potpuno ohladi prelijte hladnim sirupom, pripremljenim od šećera i vode, on treba da pokriva slatku pitu potpuno, zato što testo upije mnogo sirupa i izgnječi se.

Kad pita sa alvom odstoji nekoliko sati da bi upila sirup, isecite je i stavite u zatvorenu staklenu posudu ili bar pokrijte vlažnom krpom i ostavite u frižidru ili na hladnom, pošto tako može izdržati 5-6 dana, a da joj se ne smanji kvalitet ukusa.

Ne treba da je ostavljate u plehu u kojem ste je pekli.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: