Način pripreme
Sastojci su za posudu prečnika 22 cm. Za karamel umutite jaja sa šećerom, dodajte vanilu i sveže mleko. Za biskvit umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko, ulje, prašak za pecivo, brašno i kakao.
Na dnu tave za pečenje ili kalupa za kuglof karamelizujte 5 kašika šećera i sipajte smesu za karamel. Preko njega po sredini sipajte smesu za biskvit i pažljivo je rasporedite. Ne brinite ako potone - prilikom pečenja će se podići.
Stavite posudu u kojoj pečete u drugu posudu, u kojoj ste sipali 2 cm vode za pečenje na pari. Kolač Kodrit kadir se peče oko 50 minuta na 180 stepeni. Pazite da prilikom pečenja voda ne provri jako, zato što kolač može da postane rupičast.
Čim se odvoji od zidova posude, znači da je gotov. Kolač Kodrit kadir ostavite da se ohladi u frižideru preko noći, zajedno sa posudom sa vodom. Nakon toga prelijte sa malo toplog svežeg mleka i okrenite kalup na poslužavniku. Po želji servirajte sa ušećerenim voćem.
P.S. Ređanje slojeva se odvija po sledećoj proceduri: na dno kalupa sa nelepljivim dnom sipate najpre karamelizovani šećer, nakon toga smesu sa jajima i na kraju se odozgo sipa smesa sa brašnom i kakaom. Ne brinite što će se smese pomešati, jer dok se peče kolač, smesa od brašna će se podići nagore i formirati biskvit.