Egipatska torta

Egipatska torta
Fotografije: Maria Simova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
24
"Torta, koja će Vas naterati da se osećate kao vladar imperije"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • belance - 10 komada
  • šećer - 10 kašika
  • lešnik - 200 g, mleveni
  • brašno - 2 kašike
  • za žuti krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • žumance - 10 komada
  • šećer - 10 kašika
  • brašno - 8 kašika
  • maslac - 250 g
  • vanila - 2 kesice
  • za krem od pavlake
  • pavlaka - 500 ml
  • šećer u prahu - 6 kašika
  • za grilijaš
  • šećer - 150 g
  • lešnik - 150 g, pečeni i naseckani
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite belanca i šećer u sneg. Postepeno dodajte brašno, lešnike i ponovo promešajte. U tavu sa prečnikom 26-27 cm postavite papir za pečenje. Podelite smesu na 3 dela i ispecite 3 kore. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Nemojte da ih prepečete!

Ostavite ih da se ohlade i pripremite žuti krem. U polovini mleka umutite žumanca, šećer i brašno. Preostalo mleko stavite na vatru da se ugreje. Skinite ga sa vatre i u tankom mlazu ga dodajte u smesu sa žumancima. Vratite na vatru i smanjite na slabu temperaturu. Ne prekidajte sa mešanjem dok ne dobijete vrlo gust krem.

Ne brinite ako se pojave grudvice. Kada se krem zgusne, skinite ga sa vatre i dodajte vanile. Ostavite ga da se ohladi. Umutite maslac u vazdušast krem i dodajte u žuti krem. Umutite sve mikserom dok ne dobijete gladak krem. prekrijte folijom i stavite u frižider da se stegne.

Karamelizirajte šećer do boje ćilibara. Preko papira za pečenje stavite naseckane lešnike i preko njih sipajte karamel. Kada se stegne izlomite ga na manje komade.

Umutite pavlaku sa šećerom u prahu i u to dodajte grilijaš. Sklopite tortu u kalupu za tortu sa zidovima koji se pomeraju.

Ređajte ovako: Kora, žuti krem, krem od pavlake i tako dok ne napravite tri sprata. Ostavite tortu nekoliko sati u frižideru i tada skinite sidove kalupa. Ukrasite tortu izlomljenim karamelom ili grilijašem od lešnika.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: