Način pripreme
Prosejte brašno i u sredini napravite udubljenje. U njega sipajte mleko, dodajte jaja i prašak za pecivo sa sodom, koju ste rastvorili u soku od limuna. Dodajte šećer i so, mešajte uz povremeno uzimanje brašna. Umesite meko testo i ostavite ga da odmori 10-15 minuta.
Gotovo testo lagano premažite maslinovim uljem, a zatim ga rukama razvucite u dugačak valjak. Nasecite ga na 8 delova, a od svakog dela napravite lopticu, rukama premazanim maslinovim uljem.
Dno tepsije, širine 30 cm, premažite svinjskom mašću.
Radnu površinu premažite maslinovim uljem i svaku lopticu razvucite nauljenom oklagijom. Napravite kore širine tepsije.
Stavite u tepsiju prvu koru. Pospite odozgo istopljenu mast i sir, a odozgo stavite drugu koru i ponovite sve.
Tako ređajte kore do kraja.
Poslednju koru poprskajte istopljenom svinjskom mašću, a nakon toga je nasecite na kvadrate i po želji je možete posuti semenom maka.
Pogaču pecite na 180 stepeni, dok ne porumeni.
Malo pre nego što je izvadite iz rerne, možete je posuti alevom paprikom u krajevima, što joj daje dodatni ukus.