Način pripreme
Brašno prosejte zajedno sa praškom za pecivo.
U posudu sipajte kiselo mleko i u njega dodajte sodu bikarbonu. Promešajte i kada prestane da bude aktivno dodajte so, šećer i ulje.
Postepeno u smesu dodajte brašno. Mešajte kašikom, a zatim prebacite testo na podlogu i nastavite rukama da ga mesite.
Od testa oblikujte loptu, pospite je sa malo brašna i pokrijte je krpom. Ostavite testo da odmori 15-20 minuta.
Od testa odvojite 1/3, a od ostalog testa oblikujte loptu. Postavite ga u sredinu tepsije, koju ste obložili papirom za pečenje (otprilike 26 cm prečnik).
Odvojeno testo podelite na 3 dela. Od svakog dela oblikujte fitilj i nakon toga sva tri fitilja upletite u pletenicu, koju zatim obmotajte oko lopte u tepsiji.
Pogaču sa sodom premažite uljem i stavite je u hladnu rernu, koju uključite i podesite temperaturu na 180 stepeni.
pecite dok pogača ne porumeni.
Upletena pogača sa sodom je gotova.