Način pripreme
U posudi ili direktno u posudi miksera se pomeša gazirana voda, šećer, prašak za pecivo, so, soda bikarbona, sirće i ulje, promeša se.
Postepeno se dodaje brašno/kod mene brašna je bilo tačno 500 g, rađeno je u planetarnom mikserom, od značaja je da li je rukom mešeno testo ili u mikseru/ i mesi se prvo na niskoj brzini miksera dok se ne upije, a nakon toga na srednjoj brzini, otprilike 10 minuta.
Tako oblikovano testo se stavlja u posudu na čije dno su supane 3-4 supene kašike ulja. Pokriva se svežom folijom i ostavlja se na hlanom najmanje na sat vremen ili najbolje na 1 noć.
Odstajalo testo se vadi, oštrim nožićem se seče blago u krst i posipama se brašnom kroz cediljku. Stavlja se u pljosnatu tespiju obloženu papirom za pečenje.
Odozgo, na pogaču sa sodom se stavlja veća ili malo dublja šerpa da poklopi testo.
Šerpa treba da bude takva sa kojom može da se peče, tj. da nema plastičnih drški.
Tako pripremljena pogača se stavlja u zagrejanu rernu na 220 stepeni na 5 minuta. Vreme se meri prema satu.
Smanjuje se temperatura na 200 stepeni i peče se otprilike 20-25 minuta.
Skida se šerpa i dopeče se još 10-15 minuta.
Gotova zlatna pogača sa sodom se vadi, prska se vodom i pokriva se pamučnom krpom.