Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Karamel Torta»Karamel torta sa kremom od pavlake

Karamel torta sa kremom od pavlake

SevdalinaSevdalina
Početnik
191
Karamel torta sa kremom od pavlake
Fotografije: Sevdalina
1 / 2
13/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
10
"Danas predlažemo da pojedemo karamel tortu. Predlog se prihvata jednoglasno"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g.
  • šećer - 200 g
  • maslac - 50. g rastopljen
  • jaja - 4 komada
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • mleko - 500 ml
  • so - prstohvat
  • kafa - ili kakao
  • šećer - 200 g za šerbet
  • slatka pavlaka - za torte
* merne jedinice

Način pripreme

Karamelizujte 50 grama šećera na slaboj vatri u tepsiji ili plehu. U dubokoj posudi umutite jaja u penu i dodajte 100 grama šećera i prstohvat soli. Nakon toga dodajte prašak za pecivo i rastopljeni maslac.

U smesu sipajte brašno i mešajte dok ne dobijete homogenu masu. Po želji možete dodati kafu ili kakao i ponovo dobro promešajte.

Polovinu mase sipajte u pleh ili tepsiju sa ohlađenim karamelizovanim šećerom i ispecite u rerni na 220 stepeni oko 10 minuta.

Kada se kora ispeče, premestite je u drugu tepsiju i ponovo karamelizirajte preostalih 50 grama šećera. Sačekajte da se šećer ohladi i sipajte preko njega preostali deo smese. I ovu koru ispecite na 220 stepeni oko 10 minuta.

200 g šećera sa 100 ml vode stavite na slabu vatru. Sačekajte dok se šećer ne rastopi i dok se šerbet ne zgusne.

Polovinu šerbeta sipajte pažljivo peko jedne kore da je prekrije celu. Preko njega sipajte pavlaku. Nakon toga preko pavlake stavite drugu koru.

Ostavite pola sata u frižideru da se stegne i spremna je za posluženje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: