Način pripreme
Oljuštite jabuke i narendajte ih (mogu biti nasečene na kockice). Stavite maslac u tiganj i istopite ga. Kada se istopi u maslac dodajte jabuke. Ostavite na vatri nekoliko minuta.
Nakon toga dodajte orahe, cimet, šećer i suvo grožđe. Ponovo vratite na vatru i ostavite dok jabuke ne omekšaju potpuno. Kada je gotovo, skinite sa vatre i ostavite po strani, dok se smesa potpuno ne ohladi.
Kada se smesa ohladi, lagano oklagijom razvucite lisnato testo. Ovim postižete da se lisnato testo ne digne previše prilikom pečenja. Sipajte nadev sa jabukama na sredinu testa i rasporedite ga po dužini. Sa obe strane nadeva do kraja testa isecite testo na trake. Trake treba da budu lagano dijagonale.
Kada nasečete trake, počnite da zatvarate štrudlu. Uvijte jednu traku sa leve strane, posle sa desne i tako dok ne zatvorite celu štrudlu.
Podignite rešetku u rerni i stavite papir za pečenje pod štrudlu u pleh. Odozgo štrudlu premažite umućenim jajem i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Po želji, možete štrudlu posuti šećerom u prahu.