Način pripreme
Rastvorite kvasac i toplo sveže mleko sa 1 kašikom šećera i ostavite po strani da se aktivira. Posebno umutite mikserom jaje sa šećerom i dodajte rastopljenu masnoću, promešajte i na kraju dodajte vanile i so.
Nakon toga, sipajte aktivirani kvasac, promešajte i počnite sa dodavanjem prosejanog brašna. Umesite meko testo koje se ne lepi. Ostavite testo da raste oko 30-40 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.
Za to vreme pripremite nadev, tako što sve namirnice za njega promešate.
Ponovo premesite testo i podelite ga na dva jednaka dela. Svaki deo lagano razvucite, premažite ga nadevom i umotajte u rolat.
Tako pripremljene Uskršnje hlepčiće stavite u nauljeni pleh ili kalupe i ostavite na toplom da narastu još 20 minuta. Premažite ih umućenim žumancem i pospite kristal šećerom, a po želji i nekim semenom.
Stavite Uskršnje hlepčiće da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta.