Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki rolat»Uskršnji hlepčići (kozunak)

Uskršnji hlepčići (kozunak)

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
57217132
Uskršnji hlepčići (kozunak)
Fotografije: Admin
3 / 5sa Videom
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
2
"Uskršnji kolač je demode - počastite goste ovim Uskršnjim hlepčićima - ukusno i atrataktivno"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 gr
  • kvasac - 25 g, svež
  • šećer - 100 g
  • mleko - 250 ml
  • maslac - 12 g
  • svinjska mast - 12 g
  • jaja - 1 komad + 1 žumance za premazivanje
  • so - 1 prstohvat
  • vanila - 3 kesice
  • za nadev
  • šećer u prahu - 1 kašika
  • cimet - 1 kašika
  • orasi - 100 g
  • suvo grožđe - 50 g
  • kakao - 1 kašičica
  • rum - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac i toplo sveže mleko sa 1 kašikom šećera i ostavite po strani da se aktivira. Posebno umutite mikserom jaje sa šećerom i dodajte rastopljenu masnoću, promešajte i na kraju dodajte vanile i so.

Nakon toga, sipajte aktivirani kvasac, promešajte i počnite sa dodavanjem prosejanog brašna. Umesite meko testo koje se ne lepi. Ostavite testo da raste oko 30-40 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.

Za to vreme pripremite nadev, tako što sve namirnice za njega promešate.

Ponovo premesite testo i podelite ga na dva jednaka dela. Svaki deo lagano razvucite, premažite ga nadevom i umotajte u rolat.

Tako pripremljene Uskršnje hlepčiće stavite u nauljeni pleh ili kalupe i ostavite na toplom da narastu još 20 minuta. Premažite ih umućenim žumancem i pospite kristal šećerom, a po želji i nekim semenom.

Stavite Uskršnje hlepčiće da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: