Način pripreme
U posudu prosejte brašno, dodajte prethodno promešano kiselo mleko i sodu, rastopljenu i ohlađenu mast i vanilin šećer, dobro promešajte i umesite meko i elastično testo. Ako ima potrebe, dodajte još malo brašna.
Podelite testo na male kuglice, veličine oraha. Svaku kuglicu lagano spljeskajte i u sredinu dodajte komad ratluka, pa ponovo napravite kuglice.
Ovako napravljene kuglice poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni do zlatne boje.
Dok su kolači još vrući uvaljajte ih u prethodno promešane šećer u prahu i vanilu.
Najlakše ćete ovo uraditi ako u papirnu kesu ubacite šećer u prahu i vanilu, a zatim ubacujete vruće kolače, koje protresete nekoliko sekundi. Poređajte ih u odgovarajući tanjir i ostavite da se ohlade.
Čuvajte kuglice sa ratlukom u kutiji sa poklopcem. Što duže stoje, to su ukusnije.