Način pripreme
Očistite i isecite luk na sitno. Sipajte maslinovo ulje u tiganj i zagrejte na ringli.
Stavite luk i propržite kratko do zlataste boje, dodajte mleveno mesoi pržite desetak minuta dok ne bude gotovo. Dodajte paradajz, promešajte i začinite solju, biberom, alevom paprikom i šećerom.
Promešajte opet i ostavite sos da provri dok ne ispari višak tečnosti i sos se ne zgusne. Skuvajte makarone u 4 litra posoljene vode na način označen na pakovanju.
U posudu stavite maslac i istopite na ringli, sipajte brašno i žicom mešajte i propržite minut dok ne dobije zlatastu boju. Sipajte mleko i mešajte dok se ne dobije srednje gusti sos. Začinite solju, biberom i prstohvatom muskatnog oraščića.
Procedite makarone, namažite duboku posudu za pečenje sa malo maslaca i sipajte polovinu makarona. Prelijte polovinom bešamel sosa, nakon toga polovinom paradajz sosa i pospite narendanom zrelom mocarelom.
Pokrijte drugom polovinom makarona, ostatkom bešamela i preko njega paradajz sosom. Ocedite mocarelu od salamure i isecite na parčiće. Poređajte mocarelu preko sosa.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i stavite posudu. Zapecite makarone oko 20 minuta dok se ne istopi mocarela. Izvadite i servirajte posuto s malo peršuna.
Ako želite da servirate lepo čvrsto parče, treba da sačekate da se ohladi, nakon hlađenja se stegne i vizuelno se dobija lepša porcija, a ako vam se ipak ne čeka - gricnite ga kao ja toplo!
Komentari