Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lažna lazanja s makaronama

Lažna lazanja s makaronama

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Lažna lazanja s makaronama
Fotografije: Albena Asenova
4 / 5
28/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Lažna ili ne - ovo je najukusnija lazanja s makaronama koju možete da probate"

Potrebni sastojci

  • makarone - 400 g
  • za paradajz sos
  • mleveno meso - 400 g
  • crni luk - tri glavice
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • paradajza - 600 g iz konzerve, sečen na kockice
  • so
  • biber
  • origano
  • dimljena aleva paprika - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • za Bešamel
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 50 g
  • maslac - 50 g
  • so
  • biber - crni ili beli
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat
  • za garnirung
  • mocarela - 100 g, zrela
  • mocarela - 125 g, u salamuri
  • peršun - nekoliko strukova
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite i isecite luk na sitno. Sipajte maslinovo ulje u tiganj i zagrejte na ringli.

Stavite luk i propržite kratko do zlataste boje, dodajte mleveno mesoi pržite desetak minuta dok ne bude gotovo. Dodajte paradajz, promešajte i začinite solju, biberom, alevom paprikom i šećerom.

Promešajte opet i ostavite sos da provri dok ne ispari višak tečnosti i sos se ne zgusne. Skuvajte makarone u 4 litra posoljene vode na način označen na pakovanju.

U posudu stavite maslac i istopite na ringli, sipajte brašno i žicom mešajte i propržite minut dok ne dobije zlatastu boju. Sipajte mleko i mešajte dok se ne dobije srednje gusti sos. Začinite solju, biberom i prstohvatom muskatnog oraščića.

Procedite makarone, namažite duboku posudu za pečenje sa malo maslaca i sipajte polovinu makarona. Prelijte polovinom bešamel sosa, nakon toga polovinom paradajz sosa i pospite narendanom zrelom mocarelom.

Pokrijte drugom polovinom makarona, ostatkom bešamela i preko njega paradajz sosom. Ocedite mocarelu od salamure i isecite na parčiće. Poređajte mocarelu preko sosa.

Zagrejte rernu na 180 stepeni i stavite posudu. Zapecite makarone oko 20 minuta dok se ne istopi mocarela. Izvadite i servirajte posuto s malo peršuna.

Ako želite da servirate lepo čvrsto parče, treba da sačekate da se ohladi, nakon hlađenja se stegne i vizuelno se dobija lepša porcija, a ako vam se ipak ne čeka - gricnite ga kao ja toplo!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Prava rapsodija ukusa,već sutra moram da probam
08.08.2022 23:31