Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Uskršnje kifle

Uskršnje kifle

Fat BertaFat Berta
Džedaj
64917250
Uskršnje kifle
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
2
"Za razliku od običnih kifli, koji po ceo dan vise u tržnom centru, uskršnje kifle se odlikuju ukusom i karakterom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 40 g
  • jaja - 6 komada
  • maslac - 200 g ili mast - 150 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • šećer - 300 g
  • limun - rendana kora 1 limuna
  • so
  • rum - ili konjak
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u 150 ml hladnog svežeg mleka zajedno sa 1 kašikom šećera i brašnom dok ne dobijete kašicu. Ostavite na toplom. Na sasvim slaboj vatri umutite jaja sa ostatkom šećera dok ne pobele, dodajte ostatak mleka, narendanu limunovu koru i nekoliko kapi ruma (konjaka).

Prosejte brašno u veliku posudu i u njega dodajte narasli kvasac, prstohvat soli, smesu od jaja. Zamesite meko testo, i s vremena na vreme namastite ruke. Skupite testo u loptu, razvucite, ponovo skupite i tako dalje - nemojte ga udarati u radnu površinu.

Rastežite dok se ne istroši masnoća i ne dobije glatko testo. Pospite gotovo testo brašnom, pokrijte ga i ostavite na toplom da naraste dok ne udvostuči obim.

Mesite testo, razvijte i formirajte kifle. Po želji im stavite punjene od slatkog ili slani nadev. Gotove kifle ostavite na toplom da još narastu i stavite da se peku u umereno zagrejanoj rerni. Pre toga ih odozgo namažite umućenim jajetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: