Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Švajcarske kifle

Švajcarske kifle

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Švajcarske kifle
Fotografije: marcheva14
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
20
"Kiflice, ali švajcarske - kako da ih ne proba čovek"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 170 ml
  • šećer - 75 g, kristal
  • maslac - 120 g, na sobnoj temperaturi
  • kvasac - 20 g svežeg (ili 7 g suvog)
  • jaja - 4 komada
  • brašno - 600 g, belo
  • so - prstohvat
  • jaje - za premazivanje
  • šećer - 100 g, u velikim kristalima
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni

Ravan pleh prekriven papirom za pečenje

Sve namirnice treba da budu na sobnoj temperaturi.

Sveži kvasac rastvorite sa 1 kašičicom šećera u toplom svežem mleku. Ostavite ga 10-15 minuta da se aktivira.

U posudu miksera stavite maslac i šećer i umutite ih dok ne dobijete krem, oko 2-3 minuta. Dodajte mleko sa kvascem i jaja, pa sve umutite.

Brašno prosejte zajedno sa malo soli i dodajte ga u dve porcije. Umesite testo. Testo je mekano i blago lepljivo. Možete da dodate još kašiku - dve brašna, ali u principu, testo treba da bude lepljivo, neka vas to ne brine.

Izvadite testo. pokrijte ga i ostavite ga u blago nauljenoj posudi da naraste oko 30-40 minuta.

Naraslo testo prebacite na brašnom posutu radnu površinu i podelite ga na tri dela.

Svaki deo podelite na loptice težine oko 60-65 grama - merite ih na vagi.

Napravite kiflicu valjkastog oblika.

Kiflice poređajte u pleh na rastojanju jednu od druge. Ostavite ih da ponovo narastu oko 30 minuta.

Svaku kiflu premažite umućenim jajetom i presecite ih po dužini malo dublje, ali nemojte da ih presečete potpuno.

Ostavite kifle da se malo prosuše oko 15 minuta i pomovo ih premažite umućenim jajetom. Obilno ih pospite šećerom u kripnim kristalima ili ukrasnim perlama.

Pecite na 180 stepeni oko 10-12 minuta.

Ove kiflice se nazivaju i švajcarkinje, i vrsta su brioša. Možete ih kupiti u poslastičarama u Madridu kao doručak uz šolju kafe.

Istorija ne govori na koji način su ove kifle prvi put stigle u Španiju, ali su bile popularne još u 19. veku u poslastičari Suizo Cafe, gde su prvo nosile ime švajcarski rolat, a zatim švajcarkinje.

Kifle su veoma nežne strukture, kada su sveže, ali tokom nekoliko dana kifla se suši, pa je onda možete preseći na pola i staviti u toster i pojesti premazanu maslacem.

Kiflice se mogu nakon pečenja zamrznuti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: