Način pripreme
U šerpu sipajte 800 ml svežeg mleka. U preostalom mleku rastvorite griz. Kada mleko provri, dodajte šećer. Ostavite šećer da se istopi. Ulijte smesu sa grizom i mešajte dok se ne zgusne (oko 3-4 minuta).
Skinite sa vatre i smesu sipajte u kalup za tartaletu sa (ispupčenim dnom). Ostavite da se ohladi. Stavite je u frižider da se potpuno stegne. Karamelizujte šećer sa maslacem. Sipajte oko 150 ml zagrejane pavlake. Promešajte dobro da se smesa ujednači.
Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Umutite preostalu pavlaku i u nju dodajte u tankom mlazu 2/3 karamel sosa uz neprestano mešanje. Ugrejte preostali karamel sos i u njega spustite jabuke nasečene na kriške.
Kuvajte jabuke oko 2-3 minuta. Izvadite ih i ostavite da se ohlade. Izvadite tartaletu iz frižidera i oslobodite je iz kalupa. Punite je karamel kremom (ostavite malo za ukras), a preko njega poređajte jabuke.
Prelijte sve preostalim karamel kremom, pospite mlevenim orasima i ukrasite ružama od karamel krema. Vratite u frižider da se potpuno stegne.