Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Koulourakia - grčke Uskršnje gurabije sa maslacem

Koulourakia - grčke Uskršnje gurabije sa maslacem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Koulourakia - grčke Uskršnje gurabije sa maslacem4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
36
"Kada dođe Uskrs, baš ovakve grčke kolače najviše želimo"

Potrebni sastojci

  • maslac - 250 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 200 g
  • sveže mleko - 80 ml
  • žumance - 2 komada
  • limun - 1 kašičica, rendana kora
  • vanila - 1/2 kašičice, ekstrakt
  • brašno - 600 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • žumance - 1 komad, za premazivanje
  • susam - za posipanje (ili smeđi šećer)
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 175 stepeni

Plitki pleh pokripven papirom za pečenje

Radite mikserom sa mešalicom za testo

Brašno i prašak za pecivo prosejte. U posudi miskera na velikoj brzini umutite maslac nasečen na kockice oko 1-2 minuta. Dodajte šećer, žumanca i sveže mleko.

Umutite sve do vazdušaste mase oko 3-4 minuta na velikoj brzini. Dodajte koru od limuna i vanilu i 1/3 brašna. Na manjoj brzini miksera promešajte dok smesa ne primi brašno, dodajte preostale 2/3 brašna i nastavite dok se brašno ne sjedini.

Preostalo brašno sipajte na radnu površinu i prebacite testo. Umesite relativno meko testo, koje je za nijansu tvrđe od testa za hleb. Ostavite ga da odmori 15 minuta. Od testa kidajte loptice težine oko 30 g, formirajte od njih dugačke valjke (oko 20 cm).

Svaki valjak umotajte u oblik osmice, tako što dva kraja umotate u oblik puža na suprotne strane, tako da se sretnu u sredini. Drugi način, na koji možete oblikovati testo je da napravite potkovicu, a da dva kraja upletete.

Gotove gurabije stavite u pleh preko papira za pečenje, premažite ih žumancem (ili belancem), pospite susamom. Pecite ih na 175 stepeni oko 15-16 minuta ili dok lepo ne porumene.

Veoma lep kolač, sa finom strukturom i mirisom maslaca, koji možete čuvati nekoliko nedelja u zatvorenoj posudi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: