Način pripreme
1. Započnite sa pripremom makovog semena: Makovo seme sameljite u mlinu za kafu dok ne pobeli. Prelijte ga sa 100 ml vrele vode, promešajte, pritisnite kašikom i ostavite ga na stranu da se ohladi. Nakon toga ga iscedite, ako je potrebno.
2. Za testo, prosejte brašno. Kvasac rastvorite u hladnom svežem mleku sa 2 kašike brašna i ostavite ga da se aktivira oko 15 minuta.. U brašno dodajte sve namirnice za testo sem maslaca. Umesite testo i na kraju mu dodajte malo po malo maslaca uz neprestano mešenje dok testo ne primi sav maslac. U početku, testo je lepljivo, ali kada primi masnoću, postaje glatko i neće se lepiti. Ostavite ga da naraste u nauljenoj posudi, pokriveno folijom.
3. Dok testo narasta, napravite nadev. U ohlađeni mak dodajte suvo grožđe i suvo voće, koje ste pre toga naseckali nožem. Dodajte i ostale namirnice, sem belanaca, koga umutite u sneg i dodajte ga na kraju, pre nego što započnete da stavljate nadev na testo za Uskršnji kolač.
4. Naraslo testo podelite na 2 dela. Svaki deo oklagijom razvucite na pravougaonik, namotajte ga na oklagiju i prebacite ga na pamučnu krpu koju ste lagano posuli brašnom.Umutite belance u čvrst sneg i dodajte ga pažljivo nadevu. Promešajte špatulom.
Preko pravougaonika postavite deo nadeva, tako da ga nanesete na celu površinu, ostavljajući po 2 cm sa svih strana bez nadeva. Krajeve podvijte unutra, preklopite ih ka testu i uz pomoć krpe umotajte Makovec na rolat.
5. Ostavite da naraste ponovo za oko 20-30 minuta.
6. Žumance umutite sa 1 kašikom svežeg mleka i četkom premažite rolate.
7. Rernu zagrejte na 180 stepeni i smanjite je odmah čim stavite rolate unutra na 165 stepeni. pecite oko 40-45 minuta.
Dobro je da Makovec odstoji najmanje 10-12 sati pre služenja, kako bi nadev mogao da se upije u ispečeno testo.
Napomena: Ovaj Makovec je karakterističan za poljsku kuhinju. On je tradicionalni kolač ne samo za Uskrs, već se sprema i za Božić. Bez obzira od kakvog se testa priprema, važno je da sadrži ovaj božanstven nadev od makovog semena. U Poljskoj se nadev od makovog semena prodaje pripremljen u konzervama, ali na gore opisani način se veoma lako priprema i u našim uslovima.
Komentari
Fino cu podijeliti tijesto kao Sto kazete na dva dijela I Dati jednu strucu njoj. Hvala za recept!