Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki Rolat»Poljski milibrot rolat sa makom Makovjec

Poljski milibrot rolat sa makom Makovjec

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Poljski milibrot rolat sa makom Makovjec
Fotografije: Ivelina
1 / 3
12/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Uživajte u ovom poljskom milibrot rolat sa makom!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • so - prstohvat
  • kvasac - 20 g, svež
  • jaje - 1 komad
  • istopljeni maslac - 50 g
  • sveže mleko - otprilike 100/125 g, mlako
  • Nadev od maka
  • mak - 350 g, mleveni
  • kokosov šećer - 6 supenih kašika
  • božićni začini - 2 kašičice
  • limunova kora - izrendan 1 limun
  • džem od pomorandži - 4 supene kašike
  • voda - 200 ml
  • jaje - 1 za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ovakav slatki rolat se u Poljskoj sprema za Božić u svakoj kući!

Istopite kvasac u mlakom zaslađenom mleku, nakon čega umesite testo sa ostalim sastojcima. Pokrijte streč folijom i ostavite da naraste na sat vremena.

Skuvajte vodu sa šećerom, zalijte mak, začinite i pomešajte sa slatkom. Da ga ohladimo pre korišćenja!

Hladno testo stavite na dasku, lagano umesite i razvijte u list veličine otprilike 30 x 50 cm.

Odozgo ravnomerno rasprostrite nadev od maka ostavljajući 1 cm po rubovima bez nadeva sa svake strane i uvijte po dužini.

Uverite se da nije preterno stegnuto. Pažljivo prebacite rolat od maka u tepsiju za pečenje, odozgo namažite jajetom i pokrijte da naraste na otprilike 30 minuta.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°С dok prijatno ne porumeni ili na otprilike 30-35 minuta. Možete da smanjite nadev i na pola - i tako je dobro.

Uživajte u poljskom milibrot rolatu sa makom Makovjec!

Savet: Koristite i ušećerene korice pomorandži u maku, ukoliko nemate slatko od pomorandži, bude takođe veoma aromatično.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: