Način pripreme
Ovakav slatki rolat se u Poljskoj sprema za Božić u svakoj kući!
Istopite kvasac u mlakom zaslađenom mleku, nakon čega umesite testo sa ostalim sastojcima. Pokrijte streč folijom i ostavite da naraste na sat vremena.
Skuvajte vodu sa šećerom, zalijte mak, začinite i pomešajte sa slatkom. Da ga ohladimo pre korišćenja!
Hladno testo stavite na dasku, lagano umesite i razvijte u list veličine otprilike 30 x 50 cm.
Odozgo ravnomerno rasprostrite nadev od maka ostavljajući 1 cm po rubovima bez nadeva sa svake strane i uvijte po dužini.
Uverite se da nije preterno stegnuto. Pažljivo prebacite rolat od maka u tepsiju za pečenje, odozgo namažite jajetom i pokrijte da naraste na otprilike 30 minuta.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°С dok prijatno ne porumeni ili na otprilike 30-35 minuta. Možete da smanjite nadev i na pola - i tako je dobro.
Uživajte u poljskom milibrot rolatu sa makom Makovjec!
Savet: Koristite i ušećerene korice pomorandži u maku, ukoliko nemate slatko od pomorandži, bude takođe veoma aromatično.