Način pripreme
Povrće oprati pod mlazom vode, u tiganju zagrejati ulje, pa dodavati izrezano povrće ovim redosledom - prvo boraniju, tikvice, papriku, lisnati kelj, šparglu, obe vrste luka. Kada se malo uprži povrće, dodati paradajz i so, još malo prodinstati. Skloniti sa vatre.
Umešati mrvljeni sir, na listiće iskidano belo pileće meso, jedno jaje, đumbir, rukolu, cvet majčine dušice, bosiljak. Sve dobro promešati.
Pripremiti kalup u kome ćete peći pitu. Ja sam koristila Delimano silikonsku posudu prečnika 20cm, podmazati je uljem.
Testo podeliti na dva dela, oklagijom razviti koru veću od posude, položiti je u podmazanu posudu, obložiti dno i stranice posude. Viljuškom izbockati testo. U posudu preko testa rasporediti ravnomerno, pripremljen fil.
Razviti drugu koru, iseći je nožem na nekoliko mesta kako bi se napravila mreža i kako bi pita mogla da diše i da se ravnomernije ispeče.
Uz pomoć oklagije preneti koru i njome prekriti pitu. Spojiti krajeve oba testa, premazati pitu maslinovim uljem i staviti u rernu, koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni. Pitu peći 20-25 minuta dok kora porumeni.
Pečenu pitu prekriti platnenom salvetom, ostaviti je malo da odmori i služiti uz kiselu pavlaku.
Komentari