Način pripreme
U duboku posudu se sipa voda.
Dodaje se 1 kašičica soli, 3 supene kašike ulja, 1 supena kašika sirćeta i 1 kašičica šećera. Meša se dok se ne istope so i šećer.
Dodaje se brašno u delovima i umesi se meko, glatko i vazdušasto testo. Može u početku da se mesi drvenom kašikom ili direktno rukama.
Treba da se dobije homogeno testo koje se ne lepi. Mesi se duže vreme (otprilike 15 minuta), dok se ne formiraju mehurići.
Testo se deli na 4 jednaka dela.
Svako parče se ponovo kratko mesi i oblikuje se u loptu. Svaka lopta se lagano razvija oklagijom u mali krug. Razvija se u veličinu malog tanjira.
Stavlja se na čist stolnjak ili krpu. Odozgo se lepo premazuje uljem da se ne uhvati korica. Pokriva se drugom krpom i ostavlja se na 30 minuta da se testo odmori, da se otpusti kako bi posle moglo lakše da se rastegne.
Dok se testo odmara, priprema se nadev za pitu sa mlevenim mesom.
- Mleveno meso se zapržava zajedno sa prazilukom, dodaje se aleva paprika, crni biber i so i sklanja se sa ringle. Nadev se ostavlja da se ohladi.
Tepsija u kojoj će se peći pita se premazuje uljem.
Na radnu površinu ili sto se stavlja jedna veća krpa ili stolnjak na kome će se razvlačiti kore za pitu.
Uzima se jedna pogača sa testom i rasteže se rukama u kružnim pokretima.
Nakon toga se stavlja na sto i krajevi testa se pažljivo razvijaju od sredine ka krajevima. Stavlja se ruka ispod kore i nežno se izvlači spolja. To se radi u svim pravcima. Treba da se dobije providna kora.
Da bi pita bila finija, krajevi se uklanjaju, zato što ostaju deblji. Zadebljali krajevi se sakupe i na kraju se dobija još jedna mala kora od svega isečenog.
Tako dobijena kora se posipa s malo ulja i smesom od praziluka i mlevenog mesa.
Uvija se u rolat podizanjem stolnjaka.
Dobijeni rolat se stavlja u centar prethodno podmazane tepsije tako što se uvija u oblik puža. Svaka sledeća kora se pravi na isti način. Uvijaju se oko pitice puža.
Razvijena pita se premazuje uljem. Stavlja se u hladnu rernu i uključuje se na 200 stepeni. Peče se dok ne bude gotova (otprilike 25-30 minuta).
Razvijena pita sa mlevenim mesom je delo domaće kulinarske umetnosti.
Pogledajte još kako se razvijaju kore za pitu i kako da pita ostane naduvena.