Način pripreme
Započinjemo s testom, za taj cilj u zagrejano mleko stavite kvasac sa jednom kašikom šećera i dve kašike brašna. Ostavljamo na stranu dok se ne aktivira.
Krem treba da je ohlađen da bi mogli da radimo s njim, za vreme aktiviranja kvasca će nam biti dovoljno da ga pripremimo. Prdržavajte se uputstva na pakovanju. Mi smo ljubitelji čokolade, tako da kod mene nije u pitanju kakav će biti nadev. Vi možete da improvizujete - orašasto voće, suvo voće, marmelada, domaći krem od vanile... pitanje je ukusa.
I dok ja širim priču, kvasac je već narastao i treba da se bacimo na testo.
Prosejemo brašno, dodamo prstohvat soli i ostatak šećera (4kašike). Promešamo. Stavimo narasli kvasac, dodajemo postepeno jaje i meki maslac. Prebacimo testo na radnu površinu i domesimo s još malo brašna ili masnoće, dok ne prestane da se lepi, trudimo se da je mekano i paperjasto.
Stavimo u posudu i pokrijemo krpom. Ostavimo na toplom da udvostruči obim oko pola sata. Ja se oslanjam na metodu s rernom - na 40 stepeni, s ventilatorom - obim se čak utrostruči.
Naraslo testo prebacimo na radnu površinu i mesimo kratko. Podelimo ga na dva dela, razvijemo svaki deo u krug, debljine oko pola centimetra i sečemo na 8 ili 12 parčića - zavisi koje veličine kiflica želite.
Mažemo kremom, posipamo izmrvljenom čokoladom. Uvijamo od šireg ka užem delu trougla. Poređamo u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje. Vraćammo u rernu i ostavimo da naraste opet oko pola sata.
Kroasančiće pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.
Kada su gotovi - pokrijte ih najlonom ili krpom, da se popare i ostanu meki.