Torta Sutlijaš

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Torta Sutlijaš
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 13sa Videom
14/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
12
"Baba nam je pripremala sutlijaš, a mi smo pripremili jedinstvenu tortu sa Sutlijašem - prijatno"

Potrebni sastojci

  • keks - 150 g
  • maslac - 85 g
  • sveže mleko - 1, 1 l
  • pirinač - 130 g
  • šećer - 150 g
  • limun - 1/2 komada, kora
  • cimet - po ukusu
  • vanila - 2 kesice
  • mastika - 2 kašike, ili liker od anisa
  • želatin - 5 lista
  • kakao - za dekoraciju
  • cimet - za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

1. Izmrvite keks u mrvice uz pomoć blendera ili ga stavite u kesu i izmrvite ga uz pomoć oklagije ili čaše.

2. Istopite maslac i dobro ga promešajte sa keksom, a kasnije ga prebacite u kalup sa dnom koje se odvaja prečnika 23 cm. Ako nemate kalup, obložite dno tepsije aluminijumskom folijom, kako bi vam kasnije bilo lakše da izvadite tortu. Smesu pritisnite leđima kašike dobro poravnite, kako bi dobili koru. Prekrijte providnom folijom i ostavite u frižideru da se stegne, dok pripremite smesu za tortu.

3. U šerpicu sipajte mleko, šećer, mastiku, koru od limuna, vanilu i cimet. Čim mleko provri, dodajte pirinač, koji ste prethodno oprali, ali ne previše, kako ne bi spao sav skrob sa njega. Smanjte vatru i kuvajte oko 30 minuta ili dok ne vidite da je pirinač nabubreo i skoro skuvan.

4. Skinite sa vatre i izvadite koru od limuna i štapiće cimeta (ako ste koristili štapiće). Ostavite da se prohladi, ali nikako da bude mnogo ohlađeno. ako je mleko upijeno od strane pirinča, možete dodati još malo - cilj je da smesa bude ređa od uobičajenog sutlijaša.

5. Ispasirajte smesu što je moguće bolje. Ako vam preostane neki sitni komad pirinča, nije problem. Na kraju dodajte želatin, koji ste prethodno potopili u hladnu vodu i istopili na pari, na osnovu uputstva sa kesice. Ovo morate da uradite dok je smesa skoro vruća i dejstvujte brzo.

6. Sipajte smesu pirinča i mleka preko kore od keksa i ostavite da se potpuno ohladi, a nakon toga sve umotajte providnom folijom i prebacite u frižider na minimum 4 sata, da se stegne.

7. Tortu ukrasite cimetom ili kakaom.

8. Poslužite tortu kada je potpuno hladna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: