Način pripreme
Jedno belance se odvoji od jajeta, to će biti za mazanje.
Drške spanaća se odstrane, nakon čega se pere i popari u maloj posudi s vrelom vodom s prstohvatom soli na 1 minut.
Spanać se izvadi s rupičastom kašikom u posudu sa hladnom vodom, nakon čega se dobro iscedi dlanovima i isecka na sitno. Proseje se 250 grama brašna u posudu, doda se omekšali maslac i utrlja se prstima.
Jaje i odvojeno žumance se umute s prstohvatom soli viljuškom i pomešaju sa spanaćem dok se meša. Sipa se u brašno, odozgo se izmrvi sir, doda se i ulje.
Zamesi se meko teto, dok ima brašna. Testo se prebaci na radnu površinu i umesi se dodatno s još 50 grama brašna. Dobija se meko i vlažno testo koje se podeli na dva dela.
Prva lopta se razvije na radnoj površini posutoj brašnom u tanak list 3 mm i iseče se na kvadrate strana 5 sa 5 cm.
Na svaki kvadrat se stavi po polovina maslinke, nakon čega se preklopi u trougao. Rubovi se blago pritsnu da se slepe.
Slani trouglići se poređaju u posudu za pečenje na papir za pečenje. Budući da testo nema šta da ga nadima mogu da se poređaju bliže jer neće narasti. Namažu se belancem, a odozgo se pospu susamom.
Slani trouglići se peku 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni ili dok blago ne porumene. Dok se peče prva tura razvija se drugi deo testa i priprema se sledeća količina slanih trouglića.