Način pripreme
Unapred rastvorite kvasac u zagrejanom svežem mleku s prstohvatom šećera. Nakon što naraste dodajte ga u brašno (3 šolje) sa umućenim jajima, šećerom, kiselim mlekom, ostatkom šećera, prstohvatom soli, vanilinim šećerom, esencijom ruma i korom pomoradže.
Počnite da dodajete postepeno brašno i istopljeni maslac s uljem. Dodajte brašno dok se ne dobije čvrsta lopta. Dobro zamesite testo i ostavite da naraste na toplom.
Premesite još jednom i ostavite da naraste u pokrivenoj podmazanoj posudi. Podelite ga na tri dela, formirajte ga u dugačke fitilje i spletite, dodajući između njih suvo grožđe, suvo voće, orahe i parčiće ratluka.
Gotovu pletenicu stavite u podmazan kalup i ponovo ostavite da naraste. Premažite umućenim žumancem i po želji pospite kristal šećerom. Stavite da se peče u umereno ugrejanoj rerni dok ne bude gotovo.