Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Izlomljeni uskršnji kolač

Izlomljeni uskršnji kolač

EfrosiaEfrosia
Džedaj
51714811189
Izlomljeni uskršnji kolač
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
2 / 4
26/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
1
"Idealan uskršnji kolač treba da se lomi. To se postiže dužim i upornim mešenjem ili pomoću centrifuge veš mašine"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 100 ml
  • kiselo mleko - 50 ml
  • jaja - 2 komada + 1 belance, a žumance za mazanje
  • maslac - 40 g
  • ulje - 50 ml
  • šećer - 150 g
  • kvasac - trećina kocke, živ (oko 17 g)
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • esencija - pola kapsule, od ruma
  • pomorandže - nerendana kora od 1 komada
  • brašno - koliko upije
  • za nadev
  • suvo grožđe - 100 g
  • suvo voće - 60 - 80 g, miks
  • orasi - 50 g, krupno lomljeni
  • ratluk - 50 g, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Unapred rastvorite kvasac u zagrejanom svežem mleku s prstohvatom šećera. Nakon što naraste dodajte ga u brašno (3 šolje) sa umućenim jajima, šećerom, kiselim mlekom, ostatkom šećera, prstohvatom soli, vanilinim šećerom, esencijom ruma i korom pomoradže.

Počnite da dodajete postepeno brašno i istopljeni maslac s uljem. Dodajte brašno dok se ne dobije čvrsta lopta. Dobro zamesite testo i ostavite da naraste na toplom.

Premesite još jednom i ostavite da naraste u pokrivenoj podmazanoj posudi. Podelite ga na tri dela, formirajte ga u dugačke fitilje i spletite, dodajući između njih suvo grožđe, suvo voće, orahe i parčiće ratluka.

Gotovu pletenicu stavite u podmazan kalup i ponovo ostavite da naraste. Premažite umućenim žumancem i po želji pospite kristal šećerom. Stavite da se peče u umereno ugrejanoj rerni dok ne bude gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: