Način pripreme
Napravite kvas mrveći kvasac u toploj vodi, dodajte 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu brašna i ostavite ga da naraste.
Prosejte 500 g brašna u posudu za pečenje, napravite brazdu i sipajte u nju kvas i maslinovo ulje. Po brašnu pospite kašičicu soli. Zamesite meko testo, dodajući još malo brašna. Stavite testo u posudu podmazanu uljem, pokrijte najlon folijom i ostavite da naraste dok ne udvostruči obim.
Testo podelite na šest loptica. Na nabrašnjenoj radnoj površini svaku lopticu razvijte u malu elipsu debljine 1 cm. Na svaku elipsu nanesite po jednu kašičicu majoneza, a preko njega jednu kašičicu domaće ljutenice (krupno mlevene, može i ajvar). Poređajte ih u pleh od rerne mažući pre toga dno maslacem.
Oblikujte elipse kao opanke. Da bi izgledali još autentičnije, ja sam ih zašila špagetima koji su mi poslužili kao konac. Pre toga sam skuvala nekoliko u malo vode. Stisnite špagete s malo testa, tako da je prošiveno. Druga varijanta je ako probodete oštricom noža male rupice, da kroz njih provučete konac. Nadev u opanicma može da bude po želji.
Ovi su punjeni iseckanom šunkom na kockice, kobasicom, viršlom, iseckanim pečurkama iz tegle i tankim parčićima paradajza. Na kraju se pospu narendanim kačkavaljem. Ako vam se ne bakće sa svim tim, jednostavno ispecite sebi picu.
Prethodno zagrejte rernu i pecite opanke na 200 stepeni dok ne porumene.
A naše je lepo čak i u opancima!