Način pripreme
Oljuštite i isecite 3 srednja patlidžana po dužini na parčiće debljine oko 5 mm. Posolite ih i ostavite da im iscuri gorčina oko 20 minuta.
Za to vreme isecite oko 400 g svinjske pečenice (ako koristite drugo meso, porodužite vreme kuvanja) na kockice.
Kad je patlidžan gotov, poređajte parčiće u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje namazanim maslinovim uljem. Polijte u tankom mlazu maslinovim uljem i patlidžane. Pecite dok ne dobiju lepu preplanulost u rerni zagrejanoj na maksimum.
Dok vam se peče patlidžan, isecite dve šargarepe pola glavice luka i pola praziluka. Zapecite meso u malo maslinovog ulja i poklopite poklopcem, ono će pustiti malo vode. Dodajte i šargarepe. Kada meso promeni boju, dodajte i luk i praziluk.
Začinite biberom, alevom paprikom, belim lukom u prahu (možete dodate i čenove u luk) i so (ja koristim morsku). Propržite nekoliko minuta i sklonite s ringle.
U posudu stavite jednu pivsku čašu paradajz soka (to mi je mera), prstohvat šećera, so po ukusu, biber i kašičicu bosiljka. Ako je svež, aroma će biti neodoljiva još više. U sve to dodajte i 2-3 kašike paradajz pirea i ostavite da se zgusne.
Već gotove patlidžane poređajte u posudu, ostavljajući krajeve da vise spolja (vidi sliku) i neka svako parče patlidžana s preklapa prethodno. Sipajte deo mesa u sredinu posude i zatvorite visećim krajevima patlidžana.
Pažljivo okrenite posudu u drugu posudu u kojoj ćete peći. Od tih namirnica su mi izašle dve srednje posude, ali za dve obimne porcije. Ako vam je postalo meso, sipajte ga oko kupola. :)
Isecite mocarelu na 4 koluta i podelite po dve na kupolu. Sipajte paradajz sos oko patlidžana i stavite u zagrejanu rernu. Pecite oko 15 minuta.