Domaći sir

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Domaći sir
Fotografije: Monika Ivanova
12 / 15
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
"Ako ste jednom napravili domaći sir po ovom receptu, nikada više nećete probati sir iz prodavnice"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 10 litara ovčijeg
  • sirište - 1 kašika, za sir (20 kapljica/20ml)
  • so - 200 g na 1 litar voda za salamuru za soljenje + 120 g na 1 litar vode za salamuru za čuvanje
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže ovčije mleko se procedi i zagreje oko 10 minuta do temperature od 70 stepeni, jer ne treba da provri. Nakon toga se ohladi do 33-34 stepeni. Dodaje se sirište, prethodno razređeno s prokuvanom i ohlađenom vodom u odnosu 1:10.

Promeša se dobro i mleko treba da se ostavi 1 sat na ovoj temperaturi, da se usiri. Nakon toga smesa se sipa u gazu i ostavlja da se ocedi dva sata, pri čemu se odvoji surutka.

Nakon toga stavite sir u cediljku i pritisnite težinom da se oblikuje. Ostavite tako bar 6 sati. Isecite ga na odvojene parčiće nakon toga i natopite u salamuri, da se usoli.

Za prvu salamuru neophodni su litar vode i 200 g soli. U njoj sir treba da odstoji bar 24 sata. Nakon toga ga premestite u drugu salamuru za čuvanje, koja se priprema od 120 g soli na 1 litar vode. Čuva se u prostoriji s temperaturom od oko 10 stepeni.

Nakon 60 dana sir je spreman za konzumaciju i može da se čuva u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Zoran Nikolovski
Zoran Nikolovski
sta je siriste I gde da ga nabavim
22.01.2018 01:31