Način pripreme
1. Pile postaviti zadnjim delom nadole na dasku i proterati nož pored jedne strane leđa. Pile otvoriti i staviti na dasku grudima nagore. Pritisnuti jako rukom po sredini, pa bi se slomila grudna kost i pile spljeskalo:
2. Zagrejati rernu na 190 stepeni. Odabrati duboku posudu za pečenje, veličine pileta. Staviti je na umerenu ringlu i sipati maslinovo ulje. Posoliti sa svih strana i upržiti ravnomerno do zlatne boje sa obe strane, otprilike 5-10 minuta;
3. Skinuti posudu sa ringle, pile prebaciti u veliku činiju, pa izbaciti masnoću iz posude. Vratiti pile i naliti sveže mleko (dve trećine pileta treba da bude potopljeno mlekom). Dodati koru i sok limuna, čenove belog luka, zrna bibera, listove žalfije i pola vezice majčine dušice.
4. Peći u rernu sat i po, uz okretanje pileta na svakih 20 minuta i prelivanje mlekom iz posude.
Od limuna će se mleko preseći i dobiće se lep sos. Presečeno mleko prekriva pile i oblikovaće se korica pri pečenju.
5. U malo tiganju sa malo maslinovog ulja upržiti ostalu majčinu dušicu, da postane hrskava.
6. Servirati pile podeljeno u tanjire. Svaku porciju preliti sosom i odozgo posuti hrskavom majčinom dušicom.