Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Rešetkasta pita sa šumskim voćem

Rešetkasta pita sa šumskim voćem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Rešetkasta pita sa šumskim voćem6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Kakvo god voće pripremili za ovu domaću pitu - neće biti nezadovoljnih kod kuće"

Potrebni sastojci

  • brašno - 320 g belog (2 1/2 kašičice)
  • maslac - 226 g, hladno, na kockice (1 šolja)
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 30 g kristal šećera (2 kašike)
  • jaja - 1 kom. malo umućeno
  • voda - 1 - 2 kašike ledene vode
  • nadev
  • borovnice - 150 g
  • jagode - 150 g
  • maline - 150 g
  • kupine - 150 g
  • šećer - 135 g (2/3 šolje) kristal šećera
  • skrob - 30 g (1/4 šolje) kukuruznog
  • cimet - 1/4 kašičice
  • sok od limuna - 1 kašika
  • kora limuna - narendana
  • maslac - 1 kašika, na sitne kockice
  • za glazuru rešetke
  • jaje - 1 kom.
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni

Tava prečnika oko 22-23 cm.

U posudi sjediniti brašno, šećer i so. Dodati hladni maslac na kockice i ručnim blenderom ili prstima napraviti mrvičastu smesu. Dodati malo umućeno jaje i 1 do 2 kašike ledene vode. Brzo umesiti testo, podeliti ga na dva dela, uviti u foliju i ostaviti u frižideru oko 30 minuta.

Nadev:

U posudi sjediniti šećer, cimet, kukuruzni skrob i koru limuna. Dodati voće i sok od limuna. Da se ne bi uništilo voće, tresti posudu da se svo voće ravnomerno uvalja u suve sastojke.

Dobro ohlađeno testo staviti na radnu površinu, posuti brašnom, pa oklagijom razviti prvi deo testa - prečnika oko 30 cm. Staviti ga u tavu uz pomoć oklagije, tako da ima testa i preko samih zidova. Sipati voće, poravnati, i ponovo staviti u frižider, a u međuvremenu pripremiti trake za rešetku.

Drugo testo razviti oklagijom sa istim prečnikom, pa ga naseći na dugačke trake, širine oko 1/2 do 1 cm. Izvaditi tavu iz frižidera, namazati zidove malo vodom, da se rešetka lakše zalepi. Prvo zalepiti 5-6 traka, a nakon toga ostale provlačiti, tako da se dobije rešetka. Između rešetke postaviti male parčiće maslaca. Premazati umućenim jajem sa malo šećera, uspomoć četke. Može se premazati i samo pavlakom.

Peći na 200 stepeni oko 20 minuta, a nakon toga iseći aluminijumsku foliju sa rupom u sredini, i postaviti je tako da ne izgore krajevi rešetke, pa peći još 25-30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: